Foto: Publicitātes foto
Šoruden, kinofestivāla "Baltijas pērle" programmā Latvijas pirmizrādi piedzīvos Kannu kinofestivālā žūrijas balvu ieguvusī filma "Nemīlestība" ("Loveless"). Savukārt kā viens no festivāla īpašajiem notikumiem būs tikšanās ar filmas režisoru Andreju Zvjagincevu, portālu "Delfi" informē kinofestivāla rīkotāji.

"Filma, kas tika izrādīta pirmajā Kannu kinofestivāla dienā un uzreiz iekaroja skatītāju sirdis un prātus, kārtējo reizi apliecina, ka režisoram Andrejam Zvjagincevam piemīt unikālas spējas – viņš ir ne vien veiksmīgākais pašreizējā Krievijas autorkino vidē, bet arī prot vistrāpīgāk sist pa jutīgākajām vietām," raksta festivāla "Baltijas pērle" direktore Marina Ļipčenko.

Galvenajās lomās Marjana Spivaka, Aleksejs Rozins, Matvejs Novikovs, Marina Vasiļjeva un citi. Vienu no lomām šajā kino darbā atveido Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs.

Filmas stāsts ir par ģimeni, kas ir līdzīga daudzām citām. Vīrietis un sieviete, kuri nejauši gadījušies kopā. Nemitīgie laimes un mīlestības meklējumi reiz iesvieda viņus viens otra apskāvienos, bet pēc vairāk nekā 12 laulībā pavadītiem gadiem abi saprot, ka nekas viņus savstarpēji nesaista. Nemīlestība… Tiecoties ātrāk atbrīvoties no mokošās pagātnes, viņi ir pilnībā pārņemti ar jauno dzīvi, kurā neatrodas vieta tikai vienam cilvēkam – nelaimīgajā laulībā dzimušajam dēlam, skumjajam un mazrunīgajam Aļošam. Kādudien Aļoša noslēpumaini pazūd…

""Nemīlestība" neaizmirstami iespaidos cilvēkus, kuri to noskatīsies un izjutīs – iespējams, viengabalaināko un emocionāli jaudīgāko Zvjaginceva veikumu. Autora pieeja ir šķietami neitrāla, tomēr filma skar dvēseli tā, ka ilgi nav iespējams atgūties, jo visas psiholoģiskās un ikdienišķās detaļas izstrādātas ar Hičkoka precizitāti. Zvjagincevs paliek uzticīgs sev un līdz pilnībai noslīpē katru niansi," filmu raksturo festivāla rīkotāji.

Kā uzsver Ļipčenko, noteikti jāpiemin arī talantīgā komanda – operatora Mihaila Kričmana klusinātie kadri-tuvplāni stindzina asinis, mākslinieka-inscenētāja Andreja Ponkratova priekšmetiskā pasaule liedz kaut uz mirkli apšaubīt uz ekrāna notiekošā reālumu, savukārt atklāj un noslēdz filmu komponista Jevgēņija Galperina spēcīgās un lakoniskās muzikālās tēmas.

Andreja Zvjaginceva skatījumā "nemīlestība" ir tas, kas mūs pašlaik ieskauj, vispārējais cilvēka stāvoklis, laikmeta simbols. Droši vien visprecīzāk to pirms teju 50 gadiem raksturojis cits izcils kinorežisors, Andrejs Tarkovskis: "Cilvēki ir apvienojušies nevis ideāla, bet materiālas idejas vārdā. Cilvēce pasteidzās aizsargāt savu ķermeni, bet nepadomāja, kā pasargāt savu dvēseli… un dara visu, lai sevi iznīcinātu. Vispirms jau morāli, bet fiziskā nāve ir tikai tā rezultāts."

Filma tiks izrādīta kinoteātrī "Splendid Palace" 23. septembrī, tikšanās ar režisoru – uzreiz pēc seansa.

Biļetes seansu pieejamas "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!