Foto: Publicitātes foto

Atzīmējot 24 gadus kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas deklarācijas pieņemšanas, LTV 4. un 5. maijā piedāvā svētku programmu ar jaunu pašmāju filmu televīzijas pirmizrādēm. Pirmoreiz televīzija demonstrēs režisores Unas Celmas dokumentālo spēlfilmu "Mana koka stāsts" un režisores Adriānas Rozes muzikālo dokumentālo filmu "Skaņdarbs korim, klavierēm un fizikai", portālu "Delfi" informē LTV pārstāvji.

Valsts svētku programmu svētdien, 4. maijā, pulksten 10.00, LTV1 iesāks ekumēniskā dievkalpojuma tiešraide no Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles. Dievkalpojumā piedalīsies Latvijas kristīgo konfesiju augstākās amatpersonas. Dziedās Sv. Jēkaba katedrāles koris, vadītājs un ērģelnieks - Andrejs Danskis.

Pulksten 11.00 televīzijas pirmizrādi piedzīvos režisores Adriānas Rozes muzikālā dokumentālā filma "Skaņdarbs korim, klavierēm un fizikai", kas vēsta par sarežģīto izvēli sekot savam īstajam aicinājumam. Filmas darbība risinās Rīgas Doma kora skolā un dokumentē tās audzēkņu ikdienu. Jaunie un daudzpusīgie talantīgie cilvēki nonāk izšķirošas izvēles priekšā - turpināt izglītību mūzikā vai arī pievērsties praktiskākām nodarbēm, pārejot uz eksaktām studijām. Šis kinostāsts ir atgādinājums, ka talants ir ne tikai dabas dota dāvana, bet arī uzliek lielu atbildības nastu par to, kā tas tiek likts lietā.

Savukārt pulksten 16.35 LTV1 demonstrēs režisores Unas Celmas filmu "Mana koka stāsts", kas ir neparasts kino darbs, kurā dokumentāli kadri mijas ar spēlfilmas elementiem, lai pastāstītu par kādas dzimtas četrām paaudzēm.

Sešpadsmitgadīgajam skolniekam Jānim uzdots mājas darbs - izveidot savas dzimtas koku un pastāstīt par to.

Dzimtas stāsts sākas ar Jāņa vecvecvectēvu, kurš piektā gada revolūcijas laikā dedzināja muižas, un turpinās, rādot vairākas valstis un politiskās iekārtas, kolorītus cilvēkus un dažādus likteņstāstus. "Mana koka stāsts" nav vēsturiska filma vistiešākajā nozīmē, jo tās sižets ir pusaudža vēstījums par to, ko par pagātni stāstījuši vecvecāki, tāpēc vēsturiski notikumi un situācijas iegūst personisku un brīžiem pat nedaudz absurdu raksturu.

Svētku programmā būs skatāma arī režisores Maijas Birznieces dokumentālā filma "Atjaunotāji" (4. maijā pulksten 12.30) un režisora Askolda Saulīša atzinīgi novērtētā "Atmodas antoloģija" (5. maijā pulksten 16.05). Abas vēsta par cilvēkiem, bez kuriem neatkarīga Latvija nebūtu iespējama - Tautas frontes pārstāvjiem, pirmajiem ministriem un diplomātiem. Filmā "Atjaunotāji" ar saviem stāstiem par diplomātisko attiecību veidošanu ar ārvalstīm pēc Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 1990. gada 4. maijā dalās Jānis Jurkāns, Sandra Kalniete, Anna Žīgure, Jānis Peters, Aina Nagobada – Ābola un citi. Kad īsti sākās Atmoda, kas bija sabiedrības virzītāji, ko zināja un ko nezināja Tautas frontes veidotāji, kādi bija viņu mērķi? – ar kinohroniku un citu dokumentālu liecību palīdzību atklās
filma "Atmodas antoloģija".

4. maijā pulksten 21.15 LTV1 piedāvās režisora Rolanda Kalniņa muzikālo spēlfilmu "Elpojiet dziļi", kurā ietvertās cilvēka alkas pēc brīvības un birokrātiskā aparāta kritika padomju apstākļos lika aizliegt filmas izrādīšanu – tās kino pirmizrāde notika gandrīz desmit gadus pēc uzņemšanas. Tūlītēju popularitāti gan ieguva Imanta Kalniņa komponētās dziesmas, kuras kļuva par nozīmīgāko ansambļa "Menuets" repertuāra daļu.

Muzikālam baudījumam LTV1 piedāvā arī divus koncertus - 4. maijā pulksten 22.40 Andrea Bočelli uzstāšanos gleznainajā Itālijas kūrortpilsētiņā Portofino un 5. maijā pulksten 23.15 Amsterdamas Koncertgebau un Nīderlandes Karaliskā Koncertgebau orķestra 125. gadskārtas koncertu, ko diriģēs Rīgā dzimušais "Grammy" balvas laureāts Mariss Jansons, kurš nupat atstājis kopš 2004. gada ieņemto orķestra virsdiriģenta amatu.

LTV vēlreiz izrādīs konkursa "Latvijas kods" dokumentālās filmas. Sestdien, 3. maijā, pulksten 13.55, LTV1 demonstrēs režisora Zigurda Vidiņa stāstu "Mēstepatās" par I. Ziedoņa pulcēto "Dižkoku atbrīvotāju" grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!