Ilgi gaidītā režisora Jāņa Streiča filmas "Vecās pagastmājas mistērijas" pirmizrāde notiks 2.septembrī brīvā dabā, Siguldas pilsdrupās. Savukārt kinoteātros filma būs skatāma no 1.septembra "Kino 52", Valmierā un Siguldā.
Siguldas pilsdrupās pasākumā iecerēts pēc pirmizrādes rīkot tautas sadziedāšanos. "Mistērija... tā ir spēle, kurā kā ubagi tā karaļi rod saikni ar mūžību, un, lai cik traģisks nebūtu sižets, tauta šai spēlē ienes jautrību. Tāpēc, lai rādītu, kādi mēs, latvieši, šodien esam, es izvēlējos šo spēli," par filmu sacījis Streičs.

Ierosmi scenārijam devis patiess notikums Krimuldas pagastā. Vecs "čekists" bija spiests pavadīt vecumdienas savu noziegumu vietā bijušajā pagastmājā, kuras pagrabā viņš 1941.gada vasarā spīdzināja un slepkavoja Latvijas iedzīvotājus. Vecis lika aizmūrēt durvis uz šo telpu, taču noslepkavotie "nāca" cauri mūriem un nedeva mieru. Filma sastāv no trim novelēm.

Pirmā novele - "MEA CULPA". Tā ir filma filmā par noslēpumainajām durvīm, veco čekistu un "tautas atriebējiem", kas gribēja šo noziedznieku pakārt, bet beigās glāba no nāves.

Otrā novele - "AGNUS DEI". Lai uzlabotu filmu, tās veidotāji grib piefilmēt efektīgu šausmu skatu ar miroņiem, kas vajā slepkavu, un ar krustā sisto Pestītāju. Taču starp statistiem ir varoņa prototips - īstais vecais čekists. Viņš atriebjas māksliniekiem. Jauneklis, kas tēlo Jēzu Kristu, pa īstam tiek pienaglots pie krusta. Šīs lomas atveidotājs ir mūziķis Renārs Kaupers.

Trešā novele - "TUBA MIRUM". Līgo naktī no krusta noņemtais jauneklis ar caurdurtām rokām viens pats stājas pretī mūsdienu varmākam un sadistam, lai aizstāvētu savu meiteni un tiesības viņu mīlēt. Puisim palīgā iet šinī pagastmājā nomocītie upuri. Uzvar ne mistika, bet mīlestība un pašuzupurēšanās. Ļaundari - kā vecais čekists, tā arī mūsdienu sadists - saņem pelnīto sodu.

Otrās un trešās noveles darbība notiek Līgo svētku vakarā un naktī, kad latvieši pie ugunskuriem dzied, dejo, dzer alu un gaida saullēktu. Pagānisko ticējumu pilnā nakts pamīšus ar filmā inscenēto kristietību, kā arī attaisnotais misticisms mudināja iecerei dot nosaukumu - "Vecās pagastmājas mistērija".

Filmas scenārija autors un režisors ir Jānis Streičs. Mārtiņa Brauna mūzika. Lomās: Renārs Kaupers (Juziks), Aurēlija Anužīte (Magda), Andris Bērziņš (Laimonis), Eduards Pāvuls (Maestro), Inese Saulīte (Maestro kundze), Artūrs Skrastiņš ("ģēnijs"), Ivars Kalniņš (Hugo), Uldis Lieldidžs (bomžs), Gundars Āboliņš (Žoržiks), Uldis Dumpis (operators Harijs), Indra Burkovska (Laimoņa sieva), Olga Dreģe (grimētāja Rasma) un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!