Foto: Vida Press/Reuters/Scanpix/LETA

Svētdienas, 7. janvāra, vakarā, ASV, Beverlihilsā, "The Beverly Hilton" viesnīcā tiks paziņoti ikgadējās Holivudas ārvalstu preses asociācijas (HFPA) kino balvas "Zelta globuss ieguvēji". Šogad visvairāk nomināciju saņēmusi meksikāņu režisora Giljermo del Toro filma "The Shape of Water" ("Ūdens forma"), kas uz balvu pretendē septiņās kategorijās, bet seriālu un televīzijas filmu kategorijās visvairāk nomināciju – kopumā sešas – ieguvusi filma "Big Little Lies".

Pirmā HFPA balvas pasniegšana notika 1944. gadā neformālā ceremonijā "20th Century Fox" studijā, un ar šodien tik pazīstamo zelta statueti tai vēl nebija nekāda sakara – apbalvojuma laureāti saņēma tīstokļus. Nākamajā gadā HFPA prezidente Marina Cisternas nāca klajā ar ideju par spīdīgu globusu un cilindriska pjedestāla.

Pirmais oficiālais asociācijas bankets pēc balvas pasniegšanas notika 1945. gadā "Beverly Hills Hotel". 1951. gadā asociācija nolēma sadalīt nominācijas "Labākā filma", "Labākais aktieris" un "Labākā aktrise" divās apakškategorijās, proti, "Drāma" un "Mūzikls vai komēdija", lai neviens žanrs netiku apdalīts. Savukārt 1952. gadā tika radīta Sesila de Milla – režisora un slavenās filmas "Sanseta bulvāris" aktiera – balva, lai godinātu par "izcilu ieguldījumu izklaides sfērā". Pirmo balvu saņēma pats de Mills, savukārt šogad tās ieguvēja ir televīzijas personība Opra Vinfrija.

Mūsdienās "Zelta globuss" ir otra prestižākā kino balva aiz ASV Kinoakadēmijas "Oskara", un to uzskata par vēstnesi tam, kuras filmas var cerēt uz panākumiem ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā.

Plašāk ar visām 25 "Zelta globusa" nominācijām var iepazīties Holivudas ārvalstu preses asociācijas balvas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!