Foto: AP/Scanpix
No 4. līdz 17. aprīlim "Galerijas Centrs", Rīdzenes ielā būs skatāma foto izstāde, kas veltīta leģendārai baleta māksliniecei Maijai Pļiseckai. Izstādes atklāšana notiks pirmdien, 4. aprīlī plkst. 17.00.

Ar šo izstādi sākas 21. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls, portālu "Delfi" informē festivāla sabiedrisko attiecību vadītaja Zane Dzalbe.

"Maijas Pļiseckas vārds baleta pasaulē neprasa komentārus. Viņa ir leģenda, viena no 20. gadsimta izcilākajām baletdejotājām, kuras nevaldāmo enerģiju no skatuves zālē izjuta visi skatītāji. Ar lielu prieku un gandarījumu atklāšu foto izstādi, kas šai pavasarī pozitīvi iedvesmos ikvienu tās apmeklētāju!" par izcilo primabalerīnu saka festivāla direktore Lita Beiris.

Izstādes kuratore ir kinorežisore un scenāriste Laima Žurgina. Viņa uzsver, ka Starptautiskais Baltijas baleta festivāls vienmēr atdevis godu tiem baleta māksliniekiem, kas ar savu talantu un personību bagātinājuši un virzījuši tālāk profesionālo skatuves deju.

"Pasaules baleta vēsturē starp daudzām zvaigznēm dažas spīd īpaši spoži un pieder visai cilvēcei. Maija Pļisecka baleta mākslai ir neaizmirstamā Maija!"

Laima Žurgina atzīst, ka tiem, kuriem bijusi laime redzēt Mirstošo gulbi, Aisidoru, Karmenu vai Annu Kareņinu, fotogrāfijās fiksētie mirkļi atsauks atmiņā emocionāli pārdzīvoto. Tiem, kuri pārstāv jaunāko paaudzi, izstāde būs iespēja ieraudzīt baleta meistarības perfektākās virsotnes un sajust baleta valodu kā dzīvu, uzrunājošu, emocionāli daudzkrāsainu.

21. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls "No klasiskas līdz avangardam" norisināsies no 4. aprīļa līdz 4. maijam. Festivāla norises vietas būs gan Rīgā – Latvijas Nacionālajā operā un Kongresu namā; gan arī reģionos: Preiļos - Preiļu novada Kultūras centrā; Rēzeknē - Latgales vēstniecībā "Gors"; Ventspilī – teātra namā "Jūras vārti", Cēsīs - Vidzemes koncertzālē "Cēsis"; Valmierā – Valmieras kultūras centrā, Liepājā –koncertzālē "Lielais dzintars".

Tradicionālā festivāla atklāšana Rīgas dzelzceļa stacijā notiks 8. aprīlī, plkst. 17.00.

Biļetes uz festivāla izrādēm var iegādāties "Biļešu paradīzes" un "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā, kā arī Latvijas Nacionālās operas kasēs un pasākumu norises vietās.

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls "No klasikas līdz avangardam" kopš 1995. gada mērķtiecīgi iepazīstina Latvijas sabiedrību ar aktualitātēm un novitātēm profesionālās klasiskās un laikmetīgās dejas dzīvē pasaules kontekstā. Festivāla pamatprincips - radīt pieejamību profesionālai pasaules mēroga klasiskās un laikmetīgās dejas mākslai dažādām Latvijas sabiedrības grupām Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Festivāls ir atpazīstams starptautiskajā dejas telpā, festivāla organizatoriem ir izveidojusies sadarbība ar pasaulē vadošām klasiskā un laikmetīgā baleta kompānijām. Sīkāka informācija un detalizēta festivāla programma festivāla mājas lapā www.ballet-festival.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!