11. maijā 85. dzimšanas dienu svin izcilais latviešu baletdejotājs, pedagogs un aktieris Haralds Ritenbergs. Pievienojoties sveicēju pulkam, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā ielūkoties Haralda Ritenberga fotogrāfijās no arhīva krājuma.

Haralds Ritenbergs dzimis 1932. gada 11. maijā Rīgā. 1952. gadā beidzis Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu.

Laikā no 1950. līdz 1977. gadam viņš dejoja Latvijas Nacionālās operas un Latvijas Nacionālā teātra baleta trupā. Šo gadu laikā nodejotas vairāk nekā četrdesmit izcilas lomas, no kurām slavenākās – Zigfrīds "Gulbju ezerā", princis Alberts "Žizelē", titulloma baletā "Šakuntala", Girejs "Bahčisarajas strūklakā", Pērs Gints, Fēbs "Parīzes Dievmātes katedrālē", Francis "Pie Zilās Donavas", Romeo "Romeo un Džuljetā". Par Ako lomu baletā "Rigonda" 1959. gadā saņēmis Latvijas PSR Valsts prēmiju.

Haralds Ritenbergs tēlojis vairākās spēlfilmās "Šķēps un roze", "Nauris", "Vella kalpi" un "Vella kalpi vella dzirnavās".

1978. gadā Ritenbergs uzsāka darbu Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā, vēlāk viņš kļuva par Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas direktoru, pēc tam par skolas māksliniecisko vadītāju. Viņa vadībā ir izauguši daudzi Latvijas Nacionālā baleta solisti un trupas dejotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!