Foto: Arhīva foto
Šā gada 1. oktobrī aprit 125 gadi kopš pasaulē nākusi latviešu teātra mākslas leģenda Anta Klints. Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā iepazīties ar fotodokumentiem, kuros redzama aktrise portretos un atveidotajos skatuves tēlos.

Ievērojamā latviešu aktrise Anta Klints (īstajā vārdā Anna Emīlija Jekste), dzimusi 1893. gada 1. oktobrī Liepājā. Mācījusies meiteņu skolā un grāmatvedības kursos Liepājā, apmeklējusi nodarbības aktiermeistarībā un dziedāšanā.

1912. gadā Anna Jekste uzsāka skatuves gaitas Liepājas "Liepas" teātrī, vēlāk Liepājas Latviešu teātrī (1913-1915) un pieņēma skatuves vārdu Anta Klints. Pirmā pasaules kara laikā darbojās Pēterburgas latviešu teātrī (1915-1918), tad atgriezās Latvijā un bija Latvijas Nacionālā teātra (1919-1921) un Dailes teātra aktrise (1921-1924). 1924. gadā Anta Klints atgriezās Latvijas Nacionālajā teātrī, kurā darbojās arī padomju varas gados (Drāmas teātris) līdz pat mūža izskaņai.

Vairāk nekā pusgadsimtu Anta Klints bijusi ievērojama personība latviešu teātra mākslā. Teicama tēlotāja ar plašu repertuāru. Ar skatuvisku pievilcību un organisku stila izjūtu aktrise atveidojusi dramatiskas un traģikomiskas varones.

Anta Klints ir bijusi ne tikai izcila aktrise uz teātra skatuves, bet arī atstājusi bagātīgu ierakstu klāstu radio fonotēkā: raidlugas, raidījumus un lasījumus.

Aktrise atveidojusi arī kinolomas spēlfilmās "Pēc vētras" (1956), "Kārkli pelēkie zied" (1961), "Mērnieku laiki" (1968).

1974. gadā tika izdotas Antas Klints atmiņas "Tā nebija lietaina diena".

Aktrise mirusi 1970. gadā Rīgā, apbedīta Meža kapos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!