Atzīmējot UNESCO Starptautiskā Teātra institūta 1961. gadā iedibināto Starptautisko teātra dienu, portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā noskatīties Dailes teātra kolektīva darba dienai veltīta 1926. gada kinožurnāla "Latvijas filmu hronika" fragmentus un aplūkot arhīva fotogrāfijas.

Vēsturiskajā video, kura autors ir Arnolds Cālītis, Dailes teātra dibinātājs, galvenais režisors Eduards Smiļģis redzams teātra aktieru skatuves kustības un dziedāšanas nodarbībās, kā arī apspriedē kopā ar aktieru runas konsultantu Jāni Simpsonu, režisori Felicitu Ertneri, mākslinieku Jāni Munci un komponistu Burhardu Sosāru.

Starptautisko Teātra dienu ik gadu visā pasaulē Starptautiskā Teātra institūta (ITI) nacionālie centri, aktieri, režisori, teātra darbinieki un tā cienītāji atzīmē 27. martā. Par godu šai dienai tiek organizēti gan nacionāli, gan starptautiski pasākumi, godājot nozares profesionāļus un pievēršot sabiedrības uzmanību aktualitātēm gan nozarē, gan sabiedrībā. Viena no nozīmīgākajām tradīcijām ir izplatīt Starptautiskās teātra dienas vēstījumu pasaulei, ar kura palīdzību kāda ITI izvēlēta ietekmīga, pasaulē zināma persona dalās savās pārdomās par tematu – teātris kā miera kultūra.

Arī Latvijā, Starptautiskajā Teātra dienā, 27. martā, Eduarda Smiļģa Teātra muzejā norisināsies Teātra dienas balvu pasniegšanas ceremonija, ko ik gadu rīko Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS) sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeju.

Lilitas Bērziņas balvu par izcilu, spilgtu aktierdarbu teātrī iepriekšējo sezonu laikā saņems Dailes teātra aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Harija Liepiņa balvu par izcilu, spilgtu aktierdarbu iepriekšējo sezonu laikā saņems Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Jakovs Rafalsons, Eduarda Smiļģa balvu par spoži inscenētajām pēdējo gadu izrādēm saņems režisors Viesturs Kairišs, Jēkaba Dubura balvu par izciliem sasniegumiem skatuves mākslas pedagoģijā saņems režisors Edmunds Freibergs, savukārt Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu par izciliem panākumiem baleta izrāžu izpildītājmākslā, kā arī par aktīvu darbību baleta pedagoģijā Latvijas Profesionālā baleta asociācija pasniegs Zanei Lieldižai-Kolbinai.

Teātra dienas balvas tiek pasniegtas jau kopš 1986. gada, kad Eduarda Smiļģa balvu saņēma Eduards Pāvuls, Harijs Liepiņš un Artūrs Dimiters. 1987. gadā pirmo reizi tika pasniegta Lilitas Bērziņas balva aktrisei par izciliem sasniegumiem teātra mākslā, un to saņēma Vija Artmane un Astrīda Kairiša. 1996. gadā par izciliem sasniegumiem baleta mākslā Lita Beiris saņēma Helēnas Tangijevas-Birznieces balvu, savukārt 2005. gadā tika iedibināta tradīcija pasniegt Harija Liepiņa balvu aktierim par izcilu, spilgtu aktierdarbu iepriekšējo sezonu laikā un to saņēma Ivars Puga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!