Foto: DELFI

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) konstatējis virkni pārkāpumu Marijas ielas 20.nama 5.stāva dzīvoklī, kurā iekārtota mākslas telpa "64 krēsli" un tiek rādīts teātris.

Kā informēja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele, vakar VUGD un Rīgas pilsētas būvvaldes amatpersonas klātienē pārbaudīja, vai dzīvoklī, kurā notiek publiski pasākumi, ir ievērotas nepieciešamās ugunsdrošības prasības, un secināja, ka tās netiek ievērotas.

"Vislielākās bažas ir par to, ka, izceļoties ugunsgrēkam teātra telpās vai kādā no apakšējiem dzīvokļiem, dūmi un liesmas izplatīsies pa visu ēku un teātra apmeklētājiem nebūs iespēju evakuēties, jo ir viena kāpņu telpa - evakuācijas izeja, kurā nav ierīkota dūmu ventilācijas vai novadīšanas sistēma," pastāstīja Šembele. Viņa skaidroja, ka tas neatbilst spēkā esošajām ugunsdrošības prasībām ēkās, kurās notiek publiski pasākumi.

Tāpat telpās nav ierīkota ugunsdzēsības signalizācija, nav pat elementāru autonomo dūmu detektoru, kā arī ugunsdzēšamo aparātu, kas attiecīgi ļautu savlaicīgi atklāt ugunsgrēka izcelšanos un ierobežot tā izplatību.

Pēc telpu apsekošanas VUGD ir ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu par dzīvoklī konstatētajiem ugunsdrošības pārkāpumiem, vienlaikus nosakot, ka telpu īpašniekam pārkāpumi ir jānovērš vai jāpārtrauc publisku pasākumu rīkošana šajās telpās.

VUGD aicina telpu īpašnieku apzināties iespējamos apdraudējumus apmeklētāju un ēkas iedzīvotāju drošībai un šīs telpas vairs neekspluatēt kā publisko pasākumu norises vietu.

Kā ziņots, saistībā ar "64 krēsliem" bažas paudusi arī Rīgas pilsētas būvvalde, kas atzinusi, ka mākslas telpa ir iekārtota nelikumīgi, apdraudot gan izrāžu apmeklētāju, gan arī mājas iedzīvotāju veselību un drošību.

Kā vakar skaidroja būvvaldes pārstāve Ieva Luste, kamerzāle, kas tika atklāta 3.oktobrī, ir ierīkota bez atbilstošas būvniecības dokumentācijas saskaņošanas. Vislielākās bažas patlaban esot par dzīvojamās mājas būvkonstrukciju atbilstību slodzes izmaiņām atbilstoši paredzētajam apmeklētāju skaitam. Riskus rada ugunsdrošības prasību nodrošināšana šajā ēkā. Dzīvojamās mājas iedzīvotāji ir snieguši informāciju par jūtamām vibrācijām ēkas konstrukcijās teātra telpu izmantošanas laikā.

Lai dzīvojamā mājā izvietotu publiskas telpas, nepieciešams ievērot daudzas būtiskas prasības, kas noteiktas gan iedzīvotāju un apmeklētāju drošībai, gan ērtībām, norādīja Luste. Šādu projektu realizācijai nepieciešams gan būvkonstrukciju novērtējums un atbilstošu risinājumu ieviešana, gan ugunsdrošības pasākumu ievērošana, tāpat svarīgi ir nodrošināt atbilstošus akustiskos risinājumus, sanitārās un vides pieejamības prasības.

Tikmēr producents Juris Millers, kuram pieder par mākslas telpu pārveidotais dzīvoklis, būvvaldes pārmetumus nosaucis par absurdiem un paziņojis, ka izrādes netiks pārtrauktas.

Millers pastāstīja, ka dzīvoklis, kurā notiek režisores Gaļinas Poļiščukas izrāde "Face Book. Post Scriptum", pieder viņam. Pēc Millera domām, dzīvoklis ir pilnīgi drošs gan apmeklētājiem, gan arī daudzdzīvokļu mājas iemītniekiem. Viņš skaidroja, ka dzīvoklī nav veiktas nekādas pārbūves, kurām nepieciešams saskaņojums ar būvvaldi. Proti, ir nomainītas tikai elektroinstalācijas, noplēstas vecās tapetes un nomainīts tualetes pods.

Turklāt troksnis, ko rada garāmbraucošie trolejbusi vai kaimiņiene, kas lejas stāvā klausās mūziku, ir lielāks nekā troksnis, ko rada izrādes apmeklētāji, apgalvoja producents. Izrādes arī nenotiekot katru vakaru, bet gan pāris reizes mēnesī. Viņaprāt, šajā gadījumā ir notikusi personiska izrēķināšanās ar viņu, un Millers pat zina, kuri mājas iedzīvotāji ir sūdzējušies par izrādes laikā it kā radīto troksni. Turklāt dzīvoklis dažādām mākslinieciskām darbībām izmantots jau vairākus gadus, un līdz šim nekādu sūdzību neesot bijis. "Tā ir absolūta ieriebšana," pārliecināts ir producents.

Uz jautājumu, vai ievēros būvvaldes lēmumu, Millers atbildēja, ka ir pieprasījis rakstisku paskaidrojumu, bet pēc pusotras nedēļas plāno atkal tikties ar būvvaldes pārstāvjiem. "Ja viņi spēs pierādīt, ka dzīvoklī nedrīkst notikt teātra izrādes, tas būs pirmais precedents," teica Millers. Viņš esot noskaidrojis, ka līdz šim citiem režisoriem dažādos Rīgas dzīvokļos saskaņojums neesot bijis nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!