Foto: Publicitātes foto
Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 11. februārī, plkst.15.00 notiks aktiera Tālivalža Āboliņa 80.gadu jubilejai veltīts atceres pasākums, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Ievērojamā un savdabīgā skatuves mākslinieka radošais mūžs tika aizvadīts Jaunatnes teātrī. Tas aizsākās 1955.gadā un turpinājās līdz aktiera pāragrajai nāvei 1991.gadā. Uz Jaunatnes teātra skatuves Tālivaldis Āboliņš atveidojis daudzus un daudzveidīgus skatuves tēlus.

"Skatītāju mīlestību aktieris ieguva jau ar pašām pirmajām lomām - ar tīro, poētisko un cēlo Antiņu Raiņa "Zelta zirga" iestudējumā, ar nedaudz sapņaino un labestīgo Emīlu iestudējumā "Emīls un Berlīnes zēni", ar vitālo, labdabīgo izēdāju un lielo smējēju Jēru Maigumu uzvedumā "Leģenda par Pūcesspieģeli", ar Mintauta lomu Raiņa "Indulis un Ārija", kurā aktieris akcentēja varas kāri, viltīgumu un diplomāta spējas. Raksturkomiķa talants un temperaments uzplauka K. Goci "Zaļajā putniņā", kurā aktieris atveidoja spilgto un impozanto Brigellu," stāsta pasākuma rīkotāji.

Līdzās aktiera darbam teātrī Tālivalža Āboliņa lielā mīlestība bija arī dzejas priekšnesumi. Viņš sagatavojis individuālas dzejas programma – Imanta Ziedoņa "Kā svece deg", Raiņa "Ave sol".

Nozīmīgs ir Tālivalža Āboliņa pēdējais darbs – titullomu vācu kinofilmā "Einšteins" 1989.gadā.

Atmiņās par Tālivaldi Āboliņu dalīsies aktieri: Vera Singajevska, Anta Krūmiņa, Astrīda Gulbe, Gundars Āboliņš, Imants Skrastiņš, Guntis Skrastiņš un kinorežisors: Jānis Streičs.

Ieejas maksa sarīkojumā 2 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!