Foto: LETA

No 7. līdz 24. aprīlim norisināsies starptautiskais Baltijas baleta festivāls, kas skatītājiem piedāvās Čikāgas, Pekinas un Itālijas deju kompāniju izrādes Rīgā, Rēzeknē, Preiļos un Ventspilī, preses konferencē žurnālistus informēja festivāla direktore Lita Beiris.

Festivāla devīze joprojām ir "No klasikas līdz avangardam", bet šā gada tēma ir "Mīlestība", lai pasaulē un cilvēkos vairotu labo, skaisto, cildeno un mūžīgo.

Šā gada festivāla īpašie viesi ir Pekinas Dejas teātris un Džordāno Čikāgas džeza dejas kompānija. Festivāla programmā paredzēts tradicionālais atklāšanas koncerts Rīgas dzelzceļa stacijā, kurā tiks izdejotas populāru operešu melodijas. Festivālam veltītā izstāde apskatāma "Galerijā Centrs".

Pekinas Dejas teātra avangarda baleta programma, kas 24. aprīlī būs skatāma Latvijas Nacionālajā operā, būs šā gada festivāla galvenā izrāde. Pekinas Dejas teātris ir dibināts 2008. gadā, tas pārstāv modernā baleta žanru. Teātri vada horeogrāfe Vanga Juaņjuaņa, kuras iestudējumi ir ieguvušas atzinību un augstu novērtējumu starptautiskā vidē visos pasaules kontinentos. Dejas teātra programmā ir trīs viencēlieni.

Baudīt šo izrādi būs iespējams arī 23. aprīlī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors". Abās izrādēs skatītājiem tiks piedāvātas Vangas Juaņjuaņas jaunākās horeogrāfijas "Farwell Shadows", "Poison" un "Nightingale and the Rose" pēc Oskara Vailda darba motīviem.

Savukārt 1963. gadā dibinātā Džordāno Čikāgas dejas kompānija ir Amerikas oriģinālā džeza dejas kompānija, kas apbur skatītājus dažādās pasaules valstīs ar spēcīgu dinamiku un daudzveidīgu repertuāru.

Horeogrāfijas atspoguļo inovatīvas džeza ekspresijas. Noskatīties viņu priekšnesumus varēs 9. aprīlī Preiļu novada Kultūras centrā, 11. aprīlī Ventspils teātra namā "Jūras vārti", 13. aprīlī Rīgas Kongresu namā, tāpat paredzēts, ka 10. aprīlī notiks Čikāgas deju kompānijas baletmeistara vadītā meistarklase dejotājiem un baleta māksliniekiem.

Šā gada festivāla īpašais pārsteigums būs itāliešu horeogrāfes Benedetas Capanas izrāde "Sakne" – veltījums viņas vecmāmiņai, kādreizējai Latvijas baleta solistei Mirdzai Kalniņai. Šī izrāde notiks 23. aprīlī Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!