Foto: Publicitātes foto
Cirka dienu ietvaros otrdien, 10. aprīlī, Rīgā, mākslas centrā "Zuzeum" notiks koncertizrāde, kurā uz vienas skatuves satiksies gaisa akrobātika, dzeja un igauņu komponista Arvo Perta mūzika, portālu "Delfi" informē Rīgas cirka pārstāve Daniela Zacmane.

Izrāde "Robežas" ir igauņu gaisa akrobātes Grētes Grosas (Grete Gross) un latviešu mūziķu Ērika Kiršfelda, Venta Zilberta kopdarbs. Tas ir personisks vēstījums par sevis meklējumiem un sevis pieņemšanu. Slāni pa slānim nolobot apkārtējo čaulu un ieskatoties dziļumā, var atklāties patiesais skaistums. Lai izstāstītu to, ko nevar izteikt pat dzeja, māksliniece Grēte Grosa gaisa akrobātikā izmanto savu īpašo meistarstiķi – dubulto šūpuļtīklu. Viņu fascinē tas, cik daudz var pateikt un parādīt ar auduma palīdzību. Tas, līdzīgi kā cilvēks, var būt brīvs, bet tas var būt arī samezglots un sasaistīts. Izrādē skanēs arī Grētes Grosas dzeja. Viņa ir viena no retajām māksliniecēm, kas izpauž sevi ne tikai fiziski sarežģītās disciplīnās, bet arī – vārdos.

Ar gaisa akrobātiku Grēte aizraujas jau kopš bērnības – vispirms viņa 9 gadus mācījās cirka studijā Folie Tallinā, bet 2015. gadā ieguva augstāko izglītību SaSak Circus skolā Somijā, specializējoties gaisa akrobātikā. Kopš augstskolas beigšanas māksliniece strādājusi ar vairākām starptautiskām cirka trupām Igaunijā un Somijā (Big Wolf Company, Mago, Stunt Theatre Kajakas), kā arī guvusi atzinību kā solo māksliniece.

10. aprīlī izrādi "Robežas" ir iespēja redzēt īpašā sastāvā, jo tikai Rīgā to pavadīs atzīti klasiskās mūzikas izpildītāji – čellists Ēriks Kiršfelds un pianists Ventis Zilberts. Izrāde "Robežas" notiks mākslas centrā "Zuzeum", Lāčplēša ielā 101, Rīgā.

2016. gadā "Robežas" tika nominētas Igaunijas teātra balvai kategorijā United Performance Art. Izrādes līdzproducenti: festivāls "Sansusī" (Latvija), "Cirkör LAB" (Zviedrija), "Jatka 78" (Čehija).

Koncertizrāde "Robežas" tiek izrādīta Cirka dienu laikā, kuras Latvijā šogad Rīgas cirks atzīmē 10.–12. aprīlī ar vairākiem pasākumiem. Šajās dienās Rīgā notiks Baltijas-Ziemeļvalstu cirka tīkla (Baltic Nordic Circus Network) dalīborganizāciju sanāksme, kā arī starptautiska publiska konference par cirka izglītību.

11. aprīlī pulksten 18.00 cikla "Sarunas par cirku" ietvaros par cirka arhitektūru runās cirka eksperts Petri Heikila (Petri Heikkilä, Somija). Cirka dienas noslēgsies 12. aprīlī ar izrādi "Citroni un medus" Zirgu pastā.

Šogad pasaulē svin cirka 250 gadu jubileju, bet Rīgas cirka ēkai šogad aprit 130 gadi.

Biļetes uz izrādi iegādājamas "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!