Foto: F64
”Es domāju, ka Dievs Kroderu mīl, jo paņēma viņu tagad, ne vēlāk,” pieminot trešdienas rītā mūžībā aizgājušo režisoru Oļģertu Kroderu, sarunā ar portālu ”Delfi” teic režisore Indra Roga.

”Visu darba periodu Valmieras teātrī turēšu dārgā piemiņā – gan to, ka viņš tur dzīvoja, kamēr mēs strādājām. Arī mūsu pēdējās tikšanās reizes.

Dzirksts viņā saglabājās līdz pat pēdējai dienai, pēdējam brīdim.

Es šo cilvēku laikam… mīlu un man šķiet, ka ir labi, ka tas notika tagad, ka viņu vairs ilgāk nemocīja. Domāju, ka šis ir gadījums, kad mums priekša ir ļoti gaišas bēres.

Mācīties no Krodera bija kas īpašs – to, ko ir izturējis viņš, diez vai vēl kāds varētu izturēt, saglabājot skaidru prātu un domas asumu,” sacīja Roga.

Valmieras teātra direktore Evita Sniedze intervijā Latvijas Radio 1, stāsta, ka Oļģerts Kroders līdz pedējam strādājis pie sava jaunākā iestudējuma ”Mātes un meitas”, lai gan pats īsti nav ticējis, ka to pabeigs. Režisors pēdējā laikā daudz domājis un runājis par aiziešanu.

”Skumjākais šajā brīdī ir nevis tas, ka viņš ir miris, viņam šobrīd ir viegli, bet tas, ka līdz ar Kroderu aiziet vesels laikmets Latvijas teātra mākslā, Tādi cilvēki, kā viņš dzimst reizi 100 gados. Ir beigusies milzīga ēra, dzīvi palikuši tikai daži no šī laikmeta lieciniekiem, kas ir Latvijas kultūras simboli,” sacīja Sniedze.

Valmieras teātra aktieris Ivo Martinsons – viens no Oļģerta Krodera Hamletiem, vēl šorīt nospēlējis lomu bērnu izrādē ”Emīls un Berlīnes zēni”. Skumjo vēsti aktieri saņēmuši aptuveni stundu pirms izrādes sākuma.

”Protams, ir dīvaini kāpt uz skatuves un spēlet jautrā bērnu izrādē, bet tas ir tas, kas mums jādara. Un ko gan citu darīja pats Kroders? Visu mūžu taisīja izrādes citiem. Varbūt tieši tas ir tas labākais, ka tādā brīdī varējām būt kopā uz skatuves,” sarunā ar portālu ”Delfi” teic Martinsons.

Labākais padoms, ko viņš allaž no Krodera teiktā atcerēsies, ir ”neuzņemt to visu pārāk nopietni”.

”Tas ceļš jau mums visiem ir viens un tas pats. Vai augam, vai kokam, vai cilvēkam. Viņš man ir stāstījis – tai brīdī, kad apzinājies, ka viss ir mirstīgs, tad iezagusies tā skepse un ironija pret visu to, kas ar mums notiek,” teic aktieris.

”Forši bija tas, ka viņš dzīvoja teātrī. Kad bija pirmizrādes vai kādas citas ballītes, tad kāds pulciņš jauniešu vienmēr Kroderu apciemoja. Viņam allaž bija kāds balzams vai konjaciņš,” ar smaidu atceras Martinsons, piebilstot, ka visdrīzāk pats režisors izvēlējies to brīdi, kad miegā aiziet mūžībā.

Teātra kritiķe, portāla ”Delfi” izrāžu recenziju autore Dita Eglīte raksta: ”1999. gadā Oļģerts Kroders ”Spēlmaņu naktī” saņēma balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā. Lai arī viņš saņēmis daudz balvu, tieši ”Spēlmaņu” balvas pasniegšanas brīdis palicis īpaši spilgtā atmiņā. To pavadīja pretrunīgas izjūtas. Iepriekšējā sezonā Dailes teātrī viņa režijā bija tapis tik jauneklīgais un laikmetīgais Raiņa ”Pūt, vējiņi!” iestudējums ar vīrišķīgas enerģijas uzlādēto Jura Žagara aktierdarbu Ulda lomā un jūtīgi trauslo Gundegas Ozolītes Baibiņu centrā. Pat šķita – šī balva nāk par agru. Turklāt toreiz neviens nezināja, cik radoša Oļģertam Kroderam izrādīsies mūža pēdējā desmitgade Valmieras Drāmas teātrī, kurā katrs no viņa veidotajiem iestudējumiem tika gaidīts kā notikums ar lielo burtu, un gandrīz katrs no tiem teātra sezonu vērtējumos saņēmis nominācijas un balvas.”

”Personīgi man, skatot visus Krodera iestudējumus kopumā, visnozīmīgākais bija viņa veidotais ”Idiots” 2006. gada martā. Vizuāli tik tumšs, bet iekšēji – pateicoties brīnišķīgajam aktieransamblim (turklāt abos sastāvos!), - absolūti gaišs iestudējums. Tik drūms un smags, cik, iespējams bija viņa fiziski grūtais mūža novakars, tik gaišs – cik viņa prāts līdz pat pēdējām dienām uz šīs zemes,” piebilst Eglīte.

Jau ziņots, ka Latvijas teātra leģenda Oļģerts Kroders mūžībā aizgāja trešdienas, 10. oktobra rītā, savā istabā Valmieras teātrī. Režisors bija 91 gadu vecs.

Atvadīšanās no režisora Oļģerta Krodera Valmieras drāmas teātrī 18.oktobrī no plkst. 11.30 līdz 13.30. Gājiens no teātra uz Dīvala kapiem 14.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!