Foto: Kaspars Garda, Rīga 2014
Novosibirskas Operas un baleta teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents Ainārs Rubiķis paziņojis, ka uzņemas visu atbildību par skandalozo Riharda Vāgnera operas "Tanheizers" iestudējumu.

Latviešus diriģents atzina, ka daudzi kolēģi un draugi jautājuši viņam, kādēļ viņš nepiedalās diskusijā un nekomentē situāciju, kāda izveidojusies saistībā ar "Tanheizers" iestudējumu.

Rubiķis izteica pateicību visiem tiem, kuri ir to darījuši un parakstījuši petīciju iestudējuma atbalstam.

Viņš norādīja, ka nesen presē izskanējusi informācija, kas arī viņam likusi vērsties pie saviem skatītājiem un klausītājiem, kolēģiem un draugiem mūzikas pasaulē.

Sevišķi, ziņas, ka Novosibirskas Operas un baleta teātra jaunieceltais direktors Vladimirs Kehmans nolēmis izņemt "Tanheizeru" no repertuāra tāpēc, ka neesot varējis tikties un sazināties ar iestudējuma režisoru Timofeju Kuļabinu.

Rubiķis norādīja, ka mūsdienās, kad brīvi pieejami mobilie telefoni, šāds apgalvojums ir pārsteidzošs.

Vienlaikus viņš piebilda, ka nav arī iespējams būt sasniedzamiem katru minūti.

Rubiķis norādīja, ka, strādājot pie iestudējuma, katram ir savi pienākumi pašam pret sevi, pret savu darbu, pret kolēģiem un kopēja atbildība par šī darba rezultātu.

Rubiķis uzsvēra, ka pazīst Kuļabinu kā atbildīgu cilvēku.

Diriģents atklāja, ka tieši viņš aicinājis Kuļabinu uzvest "Tanheizeru", jo bijis sajūsmā par viņa uzvesto "Oņeginu".

Rubiķis paziņoja, ka, būdams teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents, viņš uzņemas visu atbildību par "Tanheizera" uzvedumu un komandu, kas to uzvedusi, un vēlreiz izteica pateicību visiem, kas piedalījušies šajā procesā.

Krievijas mediji vēstīja, ka otrs iemesls, kādēļ Kehmans nolēmis izņemt "Tanheizeru" no repertuāra, esot Rubiķa līgumsaistību nepildīšana.

Rubiķis paziņoja, ka tās ir baumas. Diriģents kategoriski noliedza, ka starp viņu un teātri būtu kādas nenokārtotas finansiālas problēmas un sacīja, ka pašreiz tiek strādāts pie jauna sadarbības plāna.

Kā jau ziņots, 29.martā pēc Krievijas kultūras ministra Vladimira Medinska rīkojuma no amata tika atcelts iepriekšējais Novosibirskas Operas un baleta teātra direktors Boriss Mezdričs.

"Tanheizers" Novosibirskas operā tika izrādīts kopš decembra. Kuļabins pārcēlis operas darbību uz mūsdienām, un viņa iestudējumā bruņinieks Henrihs Tanheizers ir kinorežisors.

Krievijas mediji skaidro, ka skandālu izsaucis "kinorežisora Tanheizera" uzņemtās filmas sižets, kas vēsta par "Kristus pazudušajām dienām" - tās it kā esot pavadītas, nododoties baudām Venēras grotā -, kā arī filmas plakāts, kurā Kristus attēlots starp kailas sievietes kājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!