Foto: Publicitātes attēls

Pasākumu sērijas "Zemlika nāk…" ietvaros 28. augustā Durbē ar izrādi "Prāts" viesosies Latvijas Nacionālais teātris, portālu "Delfi" informēja pasākumu sērijas rīkotāji.

Gaidot jau sesto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu "Zemlika" oktobra beigās, augusta nogalē Durbe piedzīvos vairākus zīmīgus kultūras notikumus. Arī to, ka pirmo reizi ar izrādi Latvijas mazākajā pilsētā viesosies Latvijas Nacionālais teātris. Vietējiem un pilsētas viesiem būs iespēja noskatīties režisora Valtera Sīļa pagājušogad iestudēto amerikāņu autores Margaretas Edsones lugu "Prāts".

Tā ir izrāde ar skaudru tematiku, kurā tomēr netrūkst ironijas un asprātības. Tā skatītājus aicina uz brīdi apstāties, lai piedzīvotu atklāsmi, ka dzīves sāls un skaistums slēpjas tieši vienkāršajās lietās – sirsnībā, laipnībā, mīļumā un iejūtībā vienam pret otru.

Lugas galvenā varone – angļu literatūras profesore Vivjēna Bēringa, visu mūžu ir pētījusi dzīvības un nāves attiecības XVII gadsimta izcilā angļu autora Džona Donnas dzejā, bet tad viņai atklāj audzēju. Lugas autore apmet paradoksālu kūleni mūsu priekšstatos, jo galvenā varone pati kļūst par izpētes objektu eksperimentā ar paredzamu rezultātu. Un izrādās, ka galvenais jautājums mums visiem ir kopīgs. Ko mēs paspēsim pirms savas nāves?

Teātra kritiķe Silvija Radzobe pēc pirmizrādes savā recenzijā rakstījusi: "Atklāti runājot, es nevaru iedomāties nevienu citu mūsu režisoru, kurš varētu izvēlēties šādu dramaturģisko materiālu un to tik pārliecinoši iestudēt, kopā ar aktrisi Daigu Kažociņu atrodot īsto (man liekas – vienīgo pareizo) sarunas intonāciju [..] "Prāts" ir liels pārbaudījums teātrim, kas teicami izturēts. Pirmizrāde deva iespēju domāt, ka arī mūsu skatītāji "neizkritīs" šai eksāmenā."

Bez galvenās lomas atveidotājas D. Kažociņas izrādē piedalās arī aktieri Ivars Puga, Kaspars Aniņš, Madara Botmane, Astrīda Kairiša, Ilze Blauberga, Klāvs Mellis un Uldis Sniķers. Iestudējums nominēts "Spēlmaņu nakts 2015" balvai kategorijās Gada mazās formas izrāde un Gada aktrise.

Jau ziņots, ka mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls "Zemlika" šogad pārkāpj vienas nedēļas nogales robežas un kopš pavasara pasākumu sērijas "Zemlika nāk…" ietvaros gan Durbē, gan kultūras terasē "Zaļa Zāle" Cēsīs notiek vairāki kultūras pasākumi. Pirms izrādes "Prāts" 26. augustā Durbes luterāņu baznīcā gaidāms arī kanādiešu mūziķa Īana Viljama Kreiga koncerts.

Biļetes uz Latvijas Nacionālā teātra viesizrādi Durbes kultūras namā 28. augustā plkst. 18:00 jau šobrīd ir nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – "Bezrindas.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!