Foto: Publicitātes foto

Francijā, Kolmanas Comedie de l'Est teātrī 9.maijā pirmizrādi piedzīvos Antona Čehova luga " Tēvocis Vaņa", ko iestudējis Latvijas Nacionālā teātra režisors Edmunds Freibergs, portālu "Delfi" informē Nacionālā teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Rimševica.

Kā vēsta Comedie de l'Est teātra preses materiāli, aktieri ir priecīgi strādāt ar Edmundu Freibergu un raksturo viņu kā ļoti zinošu režisoru un lielu kultūras personību.

"Edmunds Freibergs pa Comedie de l'Est teātra skatuvi pārvietojas tikpat droši un dabiski it kā viņš atrastos savā teātrī Rīgā. Runājot brīžiem franciski, brīžiem latviski, ko pārtulko viņa assistente Viktorija Kozlova. "Pamēģināsim vēlreiz, lūdzu" - viņš nosaka savā siltajā balss tembrā," tā par režisora darbu raksta portāls "Les Dernieres Nouvelles d'Alsace".

Iestudēti Čehova klasisko darbu Freibergu ir uzaicinājis Comedie de l'Est teātra direktors Gijs-Pjērs Kulo (Guy- Pierre Couleau). Edmunds Freibergs tiek raksturots kā aktieris, režisors un pasniedzējs, kurš ļoti labi pārzina krievu dramaturģiju, un ir iestudējis daudzus krievu klasikas darbus, to starpā "Tēvoci Vaņu" un "Trīs māsas".

Vaņas lomas atveidotājs Filips Mersjē (Philippe Mercier) sadarbību ar Edmundu Freibergu uzskata par vērtīgu pieredzi, sakot, ka viņš ļoti palīdz aktieriem atklāt lugas personāžus, kas "ir it kā apmaldījušies, bet meklē savu dziļo cilvēcisko būtību."

"Viņš mūs vada, bet vienlaikus atstāj vietu interpretācijai. Tā ir patiesa veiksme strādāt ar šo kultūras tik piepildīto cilvēku, kurš pārstāv Austrumu teātri un senās visintīmāko jūtu atklāsmes prasmju tradīcijas," pauž aktieris.

Pats režisors atzīst, ka luga "Tēvocis Vaņa" ir tikpat aktuāla kā 1897. gadā, kad šis darbs tika uzrakstīts.

"Neraugoties uz sabiedrības evolūciju un tehnoloģiju straujo attīstību, 21.gadsimta cilvēks savas dzīves jēgas meklējumos vēl aizvien saskaras ar vientulību. Aizvien aktuāls ir jautājums – vai es esmu mīlēts?" - spriež Edmunds Freibergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!