Foto: Publicitātes foto
Pēc vairāku gadu pārtraukuma šā gada 4. decembrī uz Latvijas Nacionālās operas skatuves Eiropas baleta galā koncertā būs iespēja redzēt Latvijā izskoloto mākslinieku Evelīnas Godunovas un Timofeja Andrijašenko uzstāšanos.

"Gan Evelīna, gan Timofejs šobrīd veido galvu reibinošu starptautisko karjeru, katram no viņiem ir saspringts grafiks, izrādes un koncerti uz lielajām pasaules skatuvēm. Patiess prieks, ka izdevās saskaņot viņu grafiku tā, lai arī Rīgas skatītājs redzētu mūsu horeogrāfijas vidusskolas bijušo audzēkņu sniegumu un novērtētu, kādu ceļu karjeras attīstībā viņi gājuši", saka Eiropas baleta galā koncerta organizators Andrejs Žagars.

Evelīna Godunova uz LNO skatuves atgriežas pēc divu gadu pārtraukuma. Pēdējos divus gadus viņa ir bijusi Dienvidkorejas baleta kompānijas "Universal Ballet" soliste, bet jau no jaunās sezonas dejos Vācijas lielākajā baleta trupā "Staatsballett Berlin".

"Godunovas izpildījums ir ļoti tehnisks, noslīpēts. Savukārt lēciens ir netipiski augsts un viegls. Evelīna ir ļoti spilgta balerīna, kas skatītāju neatstāj vienaldzīgu," atzīst Aivars Leimanis, Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs.

Godunova ir ieguvusi pirmo vietu un publikas simpātiju balvu starptautiskajā dejas konkursā "Citta di Spoletto" (Itālija, 2009), otro vietu Dienvidkorejas Starptautiskajā baleta festivālā (2012). Savukārt par Džuljetas lomas atveidojumu baletā "Romeo un Džuljeta" 2015. gadā saņēmusi "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Gada sniegums baleta mākslā".

Savukārt Timofeju Andrijašenko Aivars Leimanis raksturo kā klasisku baletdejotāju: "Tipisks prinča lomu atveidotājs. Savukārt tas, ka viņam kopš 2015. gada ir iespēja dejot Milānas "Teatro alla Scala" baletā, ir ļoti augsts un pelnīts novērtējums viņa spējām un talantam."

Andrijašenko savu starptautisko karjeru uzsāka jau 14 gados, kad ieguva stipendiju studijām Itālijas pilsētā Genujā, Krievu baleta akadēmijā. Viņš ir ieguvis 2.vietu "International Dance Competition" "Cita di Spoleto" (2009). 2011. gadā Timofejs ieguva "Grand PRIX Spoleto" Starptautiskajā baleta konkursā un 2013. gadā - XII Starptautiskā baleta konkursa Maskavā zelta godalgu. Pirms pārcelšanās uz Milānu bijis Romas baleta solists.

Abi latviešu baletdejotāji uzstāsies līdzās citām baleta zvaigznēm no slavenākajām Eiropas baleta trupām: Londonas Karaliskā baleta prīma Laura Morera un premjers Federiko Bonelli (Federico Bonelli), Holandes Nacionālā baleta prīmabalerīna Ihone de Jonha (Igone de Jongh), Štutgartes baleta premjers Daniels Kamargu (Daniel Camargo), Polijas Nacionālā baleta soliste Juka Ebihara (Yuka Ebihara) un vadošais Rumānijas Nacionālā baleta solists Deivids Tžensimečs (Dawid Trzensimiech).

Koncerta programmā skatītāji varēs baudīt gan klasiskā baleta fragmentus, gan arī mūsdienu horeogrāfu Keneta Makmilana (Kenneth MacMilla), Teda Brendsena (Ted Brandsen), Roberta Bondara (Robert Bondar) un citus iestudējumus.

Biļetes uz Eiropas baleta galā koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!