16. oktobrī sāksies teātra festivāls „Zelta Maska Latvijā”, kurā skatītāji varēs iepazīt Krievijas 2012./2013. gada sezonas labākās izrādes, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Tradicionālais festivāls "Zelta Maska Latvijā" norisinās kopš 2006. gada un tas iekļauts Krievijas un Latvijas starpvalstu kultūras apmaiņas programmā.

Festivāls ne tikai Latvijas skatītājiem piedāvā drāmas, muzikālās un leļļu izrādes, kas Krievijā novērtētas ar teātra prēmiju, bet arī veicina profesionālos kontaktus starp abu valstu aktieriem, režisoriem un kritiķiem, rīkojot meistarklases, lekcijas, radošas meistardarbnīcas un viesizrādes.

Teātra festivāla afišā iekļautas astoņas izrādes, kas tiks izrādītas trīs Latvijas pilsētās.

Biļetes uz festivāla "Zelta Maska Latvijā" izrādēm pieejamas "Biļešu Paradīze" tīkla kasēs, Rīgas, Liepājas un Ventspils teātru kasēs un internetā.

Portāls "Delfi" piedāvā festivāla programmu.

'Gads, kurā es nepiedzimu'


Foto: Publicitātes foto

"Gads, kurā es nepiedzimu", kas veidota pēc Viktora Rozova lugas "Medņa ligzda" motīviem.

Režisors: Konstantīns Bogomolovs. Galvenajās lomās: Oļegs Tabakovs, Natalja Teņakova, Pāvels Tabakovs, Roza Hairulina, Darja Moroza u.c.

Izrādes garums trīs stundas ar vienu starpbrīdi. Vecuma kategorija - 16+.

Nominācija 2013. gada prēmijai "Zelta Maska" kategorijā: "Labākais režisora darbs drāmā" (Konstantīns Bogomolovs).

Viens no Krievijas teātru pēdējo gadu slavenākajiem režisoriem Konstantīns Bogomolvs izrādi iestudējis, adaptējot Rozova lugu "Medņa ligzda". Padomju nomenklatūras priekšnieka ģimenē norisinās skarbs tēvu un bērnu konflikts un Rozovu visvairāk interesēja sirdsapziņas izsīkums, kas ar gadu ņem virsroku cilvēkā.

Savukārt Bogomolovs tekstu interpretējis tā, ka galvenais kļuvis stāsts ne tikai par ģimenes sairšanu, bet arī dzīves sabrukšanu valstī stagnācijas laikā. Bogomolovs uzbūvējis koridoru uz vēsturisko piemiņu un ierakstījis tajā privātpersonu, kas patiešām, kā arī rakstīts izrādes nosaukumā, nevarēja piedzimt tajā liktenīgajā gadā, jo viņa māte izdarīja abortu.

'Bez nosaukuma'


Foto: Publicitātes foto

16. oktobrī Dailes teātrī un 19. oktobrī teātra namā "Jūras vārti"  Ventspilī festivāla "Zelta maska" ietvaros tiks izrādīta F. Volkova teātra (Jaroslavļa) veidotā izrāde "Bez nosaukuma".

Režisors: Jevgenijs Marčelli. Galvenajās lomās: Vitālijs Kiščenko, Anastasija Svetlova, Semens Ivanovs, Irina Veselova u.c.

Izrādes garums - četras stundas ar diviem starpbrīžiem. Vecuma kategorija - 18+.

2013. gada prēmijas "Zelta Maska" laureāts kategorijās: "Labākā lielformāta dramatiskā izrāde", "Labākā vīriešu loma" (Vitālijs Kiščenko).

Nominācija 2013. gada prēmijai "Zelta Maska" kategorijā: "Labākais režisora darbs drāmā" (Jevgenijs Marčelli).

Agrīna Čehova luga ("Platonovs") viena no Krievijas labākā režisora Jevgeņija Marčelli skatījumā.

Dažādas stilistikas, mūsdienīgas intonācijas un estētiskas formas izrāde "Bez nosaukuma" nebūt nav par jūtām.

Platonovam, kā viņu atveido Kiščenko, organiski nepieciešamas divas lietas - miers un brīvība. Tieši to cenšas viņam atņemt sievas un mīļākās, bet tāpēc arī beigās no vīrieša, kas pieradis riskēt, pāri paliek izžmiegta lupata, kam neizdodas pat uzreiz nomirt.

'Viltus un mīla'

Foto: Publicitātes foto

20. un 21. oktobrī pulksten 19 Dailes teātrī festivāla "Zelta maska" ietvaros izrādīs Mazā drāmas teātra - Eiropas teātra (Sanktpēterburga) veidoto izrādi "Viltus un mīla" pēd Frīdriha Šillera traģēdijas "Viltus un mīla" motīviem.  

Tulkojums: Nikolajs Ļubimovs. Režisors: Ļevs Dodins. Lomās: Ksenija Rapoporta, Elizabete Bojarska, Daņila Kozlovskis un citi. Izrādes garums - divas stundas un 20 minūtes bez starpbrīža. Vecuma kategorija - 16+.

Šī drāmas izrāde piemērota skatītājiem, kas noilgojušies pēc augsta līmeņa klasikas. Frīdriha Šillera XVIII gadsimta drāma „Viltus un mīla", kura stāsta par varu un mīlu, godu un cieņu, saprātu un jūtu neatstās vienaldzīgu nevienu skatītāju.

Lugas robežas paplašina Ļeva Dodina scenogrāfija un inscenējums, kas ļauj skatītājiem ielūkoties varoņu dvēseles apslēptajos stūros, kur visas reakcijas ir atkailinātas. Spēcīgais aktieru ansamblis šo dramatisko stāstu izspēlē tik meistarīgi un asprātīgi, ka luga ir aktuāla arī mūsdienās.

'Mātes druva'

Foto: Publicitātes foto

21. un 22. oktobrī pulksten 19 Dailes teātrī un 24. oktobrī pulskten 19 Liepājas teātrī festivāla "Zelta maska" ietvaros tiks izrādīta Puškina teātra (Maskava) pēc Čingiza Aitmatova stāsta "Mātes druva"  motīviem veidotā izrāde "Mātes druva".  

Režisors: Sergejs Zemļanskis. Mūzika: SounDrama. Lomās: Anna Karmakova, Natalja Reva-Rjadinska, Sergejs Millers, Vladimirs Motašņevs, Jevgeņijs Pļitkins un citi. Izrādes garums - viena stunda un 10 minūtes bez starpbrīža. Vecuma kategorija 16+.

Horeogrāfa Sergeja Zemļanska izrāde ir plastisks stāsts, kur mākslinieki savas emocijas un jūtas pauž, izmantojot sava ķermeņa spējas. Kustība, žests un deja rada sava veida rituālas darbības, kuras radījis šis stāsts. Māte, Tēvs, Bērni, Zeme, Ģimene un ... Karš, galvenās varones briesmīgais zaudējums kā otra puse, ģimenes idilles neatņemams faktors.


Simboliskais un vienkāršais stāsts tiek stāstīts bez vārdiem, ar plašu un izteiksmīgu plastikas valodu, ar krievu paradumu pārdzīvot visu nopietni un ar lakonisku žestu izspēlēt veselu likteni.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!