Foto: Kadrs no filmas "Melnā vēža spīlēs"

22. februārī skaistu jubileju svin Nacionālā teātra aktrise Baiba Indriksone. Portāls "Delfi" un Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs piedāvā ielūkoties fotodokumentos, kuros redzama pazīstamā un tautā iemīļotā kino un teātra aktrise.

Māksliniece dzimusi 1932. gada 22. februārī Rīgā un mācījusies Valda Zālīša 1. pamatskolā, vēlāk Rīgas 3. vidusskolā. Jau mācoties 10. klasē Baiba Indriksone saņēma piedāvājumu filmēties Ābelītes lomā filmā "Rainis". Ar šo kino debiju sākās aktrises radošā darba mūžs.

Pēc skolas turpinātas studijas Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātē, ko Indriksone absolvēja 1952. gadā. No šī gada Indriksone ir Nacionālā teātra aktrise. Skatuves tēlu vidū ir tādas spilgtas varones kā Dina Raiņa "Jāzepā un viņa brāļos", Marija Molnāra "Liliomā", Betīna Skarpeta "Skrandaiņos un augstmaņos", Aņa Čehova "Ķiršu dārzā" un daudzas citas.

Baiba Indriksone pazīstama arī kā kino aktrise. Māksliniece filmējusies gan Latvijā, gan arī citu Padomju Savienības republiku kinostudijās. Plaši pazīstamas un tautā bieži citētas ir vairākas no aktrises spožākajām kino lomām filmās "Melnā vēža spīlēs", "Vella kalpi" un "Vella kalpi Vella dzirnavās", kā arī "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".

Aktrise ir saņēmusi Latvijas PSR Nopelniem bagātās skatuves mākslinieces nosaukumu, Alfrēda Amtmaņa prēmiju. 2007. gadā apbalvota ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Indriksone bija precējusies ar kinorežisoru Aleksandru Leimani (1913–1990). Abu dēls Aivars Leimanis ir baletdejotājs, kopš 1993. gada Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs, bet mazmeita Elza Leimane vadošā Latvijas Nacionālā baleta soliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!