Trešdien, 5. novembrī, Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos rakstnieka Migela de Unamuno stāsts "Migla" Indras Rogas režijā.

Pēc spāņu 20. gadsimta izcilā rakstnieka Migela de Unamuno domām, pasaule ir milzīga migla, no kurienes laiku pa laikam iznirst ārā neparasti notikumi un cilvēki, un tikai tad mēs tos pa īstam varam apskatīt un iepazīt.

"Šis konkrētais stāsts, kas, miglai izklīstot, atklāsies uz Nacionālā teātra skatuves, ir par kāda trīsdesmitgadīga bailēm zaudēt savu patību apprecoties. Bet, tā kā visapkārt visi dzīvo "pa pāriem", Augusto nolemj, ka ģimenes dzīve nepieciešama arī viņam. Diemžēl viņa noskatītā - skaistā klavierskolotāja Euhēnija - ir citās domās, un Augusto neatlaidība viņu nokaitina," izrādes tematiku ieskicē teātra pārstāvji.

"Vai šī būs nopietna pārbaude skatītāja smadzenēm? Grūti teikt. Gluži nedomāt te nevarēs. Kā saka pats autors - "Tas, kurš nejauc galvu citiem, apmaldās pats." de Unamuno runā par nopietnām lietām it kā blēņojoties, ironizējot. Sižets tiešām it kā samudžina galvu. Ja kāds skatītājs kādā brīdī nesaprot, kas notiek, var ievilkt elpu un atkal pēc brīža pieslēgties. Arī dzīvē mēs ne vienmēr visu laiku visu saprotam.

Migla ir tādas kā japāņu kārbiņas - vienu atver, tur otra jau priekšā, un tā bezgalīgi. Miglas pasaule būtībā ir apziņas pasaule, kurā viena doma strīdas ar otru. Katra iepriekš pateiktā doma tiek it kā noformulēta un pieņemts, ka ir tā, bet nāk nākamais gabaliņš, dialogs, kas apgāž iepriekš pateikto domu, un tā tas virpinās uz priekšu cerībā nonākt pie kādas objektīvas domas.

Pie kā gala rezultātā vienalga nenonāk. Mūžīgais strīds starp prātu, sirdi, ticību un saprātu, tāds strīdiņš, kas būtībā ir tā garīgā dzīve," - skaidro izrādes režisore Indra Roga.

"Šis ir unikāls materiāls. Iedziļinoties tas ir kā plūstošas smiltis - tiec galā ar vienu līmeni, bet izrādās, ka tas jau sasaucas ar citu līmeni, ko autors paralēli piedāvā, un tas savukārt ar nākamo. Bet vienlaikus tas ir arī pavisam vienkāršs mīlas stāsts, kurā galvenais varonis Dons Augusto Peress  iemīlas, un kas tad ar šo personību notiek. "Migla" - tā ir arī skaista metafora cilvēka apziņai, cik tālu un cik skaidri mēs redzam savu dzīvi, savu likteni," - stāsta Viktora Goti lomas atveidotājs Gundars Grasbergs.

Lomās spēlē Gundars Grasbergs, Mārtiņš Brūveris, Dita Lūriņa, Agnese Cīrule, Liene Sebre, Inga Misāne-Grasberga, Maija Doveika, Egils Melbārdis, Mārtiņš Egliens, Kaspars Dumburs, Ivars Kļavinskis, Līga Zeļģe, Ainārs Ančevskis, Jurģis Spulenieks un Uldis Siliņš.

Izrādes scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Anna Heinrihsone,  horeogrāfe - Inga Raudinga, gaismu mākslinieks - Igors Kapustins, bet dramatizējuma autore - Indra Roga.

Migels de Unamuno (1864-1936) ir spāņu filozofs, esejists, dzejnieks, spāņu eksistenciālisma atzara pamatlicējs. Ieguvis klasisko katoļu pamatizglītību, Madrides Universitātē studējis filozofiju un literatūru, bijis sengrieķu valodas profesors un vēlāk ilgus gadus Salamankas Universitātes (viena no Eiropas senākajām universitātēm) rektors.

Pagājušā gadsimta 20.-30. gados Unamuno bija viens no Spānijas simboliem, akadēmiski tendētās personības popularitāte daļēji izskaidrojama ar viņa polemiskajiem rakstiem presē un politisko darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!