Foto: Kristaps Kalns

Latvijas Nacionālajā teātrī iestudēta izrāde ģimenei – Rūdolfa Blaumaņa joku luga "Trīne". Režisors Elmārs Seņkovs to veidojis, iedvesmojoties no delartiskās komēdijas žanra. Titullomā – Marija Bērziņa un Dita Lūriņa. Pirmizrādes gaidāmas 11. un 12. maijā, portālam "Delfi" pavēstīja Nacionālā teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

"Blaumaņa talants nopērk visu paaudžu režisorus, viņš spēj sadzīves situācijas pārvērst drāmās un vienlaikus – silti pasmieties par cilvēku vājībām un sapņiem. Elmārs Seņkovs pavasara gaisotnē piedāvās aktieriem izspēlēties uz nebēdu, jokojot par mūžīgo mīlestības tēmu," vēsta izrādes anotācija.

Itāļu delartiskās komēdijas elementi labi kalpo arī latviešu komēdijas raksturiem, tāpēc Mazbērzu un Lielbērzu mājās samanāma pasaules elpa, bet Trīne, kas pārnēsā ziņas no vienas mājas uz otru, sagrozīdama sev par labu, atgādina dzelteno presi mūsdienās.

"Iedvesmojoties no Blaumaņa radītās atmosfēras un teatrālā gara, esam meklējuši spilgtu izrādes formu, lai iepriecinātu sevi un skatītājus ar jautru teātra izrādi. Teatrālo brīvību esam meklējuši un ieraudzījuši divdesmitā gadsimta sākuma mākslā, un viens no mūsu stiprākajiem iedvesmas avotiem ir radošā gara un dionīsiskās enerģijas piepildītais latviešu mākslinieks Romans Suta un viņa daiļrade. Līdzīgi kā viņa gleznotajos porcelāna šķīvjos dzīvo gleznieciski ekspresīvi tēli, esam centušies apvienot latviešu tautisko rakstu spilgtākās krāsas ar mūsu pašu brīvo fantāziju, lai radītu savdabīgu "Bērzu" saimju pasauli," stāsta izrādes mākslinieks Reinis Suhanovs.

"Trīne" patiesībā ir tie paši Rūdolfa Blaumaņa "Trīnes grēki" – joku luga, kas sarakstīta 1896. gadā, pirmpublicēta 1897. gadā, tātad tieši pirms 120 gadiem. Trīne ir viens no spilgtākajiem latviešu dramaturģijas tēliem, kas iezīmējas ne tikai ar kāri precēties, bet ar savu veiklību un viltību. Ne velti Trīnes lomā vienmēr bijušas labākās teātru aktrises ar lielisku humora izjūtu.

Lomās – Maija Doveika, Agnese Cīrule, Inga Misāne-Grasberga, Liene Sebre, Ainārs Ančevskis, Mārtiņš Brūveris, Mārtiņš Egliens, Arturs Krūzkops, Toms Treinis, Ģirts Liuziniks, Uldis Siliņš, Jurģis Spulenieks, Jānis Vimba, Igors Šelegovskis, Romāns Bargais.

Izrādes mākslinieks ir Reinis Suhanovs, asistente – Evija Pintāne, grima mākslinieces – Ivanda Šmite un Līva Drešere, komponists – Jēkabs Nīmanis, horeogrāfe – Agate Bankava, gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš.


Tuvākās izrādes notiks 12.,13., 21. un 25. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!