Foto: LETA
Leļļu teātra aktieris un vīru kopas "Vilki" vadītājs Edgars Lipors gatavo muzikālu objektu un kustību monoizrādi "Karavīrs", kurai pirmizrāde paredzēta 27. un 28. septembrī plkst. 18 Latvijas Kara muzejā. Iestudējums meklēs atbildes uz jautājumiem "Ko šodien saprotam ar vārdu "vīrišķība"?" un "Kādi ir šodienas jaunekļu sapņi, uzskati un ilgas?"

"Vairākus gadus strādājot Latvijas Leļļu teātrī un vadot vīru kopu "Vilki", jau sen biju prātojis par monoizrādi, kurā tiktu vēstīts gan par vīrišķīgu rīcību, gan patriotiski cēlu kareivja cienīgu domāšanu mūsdienīgi ikdienišķās situācijās, kur prātam jābūt modram, bet sirdij – mīlošai. Un ir gluži vienalga, vai ikdiena paiet auto servisā, bankā vai policijā," stāsta Edgars Lipors.

Ar pusotra gada nobīdi aktiera sapnis beidzot īstenojies. "Karavīrs" būs izaicinājums apvienot vairākus skatuves mākslas veidus – ne tikai leļļu, kustību un objektu teātri, bet arī akadēmiskās mūzikas zināšanas un latviešu tradicionālo kultūru. "Sadarbībā ar lielisko režisoru Valdi Pavlovski, horeogrāfi Liliju Liporu un kostīmu mākslinieci Gunu Stikāni tas noteikti izdosies," ir pārliecināts E. Lipors.

Tautasdziesma, ritualizētu kustību raksts un trāpīgi izvēlēti objekti būs tas māksliniecisko izteiksmes līdzekļu arsenāls, ar kuru mūsdienīgā skatījumā izrādē tiks atklātas latviešu kultūras vērtības. Par objektiem noderēs seni priekšmeti, kas mūsu apziņā asociējas ar latviešu dzīvesziņu: puzurs, josta, cirvis, kaklariņķis, sirpis.

"Tēvs un māte audzina dēlu, sniedzot tam zināšanas par arodiem, dabu un tradīcijām, savstarpējo un tēvzemes mīlestību. Pienāk mirklis, kad puisi iniciē vīra kārtā. Atnāk Mīlestība. Sākas ģimenes rūpes, pasaulē nāk bērni. Seko svešas varas mēģinājumi šo harmonisko pasauli izjaukt. Tieši vīrietis – vīrs, dēls vai tēvs – ir tas, kuram jāgādā par ģimenes, sētas un tēvu zemes aizsardzību. No bērnu dienām viņā ir ieaudzināts svētums pret senču zemi, pie kuras jāturas visiem spēkiem. Tikai savā tēvu zemē var izaugt jauna paaudze ar īstas identitātes apziņu. Tomēr dzīvē gadās visādi: tēvzemi pāršalc karš, nodevība un cīņas, kas vainagojas ar uzvaru," izrādes tematiku ieskicē izrādes veidotāji.

Vienīgie izrādē skanošie vārdi būšot iedziedātie dziesmu teksti. "Šajā ziņā iestudējums šķērsos latviešu dramatiskā teātra robežas, jo atraktīvā kustību partitūra, tāpat kā spēle ar objektiem, uzburs asociatīvu priekšnesumu, kas būs saprotams jebkurā valodā runājošajiem. Lai gan izrādes mērķauditorija būs jaunieši un pieaugušie, notiekošo interesanti būs vērot arī bērniem: viņi noteikti te saskatīs savu stāstu," atklāj aktieris.

Viņš arī uzsver, ka lai arī cik mūsdienīgi vēlamies būt, ikviena cilvēka spēka avots ir mūsu senči - izrādē satiksies simboli un rituāli. Kaut arī ar tēlainām kara un cīņas ainām tiks izcelta tradicionālajā kultūrā atspoguļotā arhaiskā vīrišķība, izšķirošā nozīme esot tieši paaudzēs pārmantotajai patriotisma apziņai un dzimtās zemes piederībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!