Foto: Publicitātes foto
Latvijas Jaunā teātra institūts piedāvā iepazīties ar aktīvistu un mākslinieku kolektīva "Dumpīgās iztēles laboratorija" (Francija / Lielbritānija) darbiem un idejām izrādē "Mēs nekad agrāk te neesam bijuši", kas notiks Ģertrūdes ielas teātrī 5. un 6. maijā plkst. 19:00.

"Aiz "Dumpīgā iztēles laboratorijas" stāv brits Džons Džordans, francūziete Izabella Fremo un viņu līdzgaitnieki visā pasaulē. Viņi rīko radikālas, mākslas un prieka cauraustas pretošanās akcijas, protestējot pret lielvaru "strausa politiku" attiecībā uz klimata pārmaiņām, globālo ekonomikas kursu, sociālo nevienlīdzību, varas un baiļu ideoloģiju," stāsta teātra pārstāvji. 

Džons Džordans ir viens no atraktīvo protesta kustību "Atgūsim ielas" un "Slepenā nemierniecisko dumpinieku -  klaunu armija" iniciatoriem Lielbritānijā, kas mainīja protestu kultūru un izvērtās par globālām kustībām visā pasaulē.

"Mēs nekad agrāk te neesam bijuši" ir autobiogrāfiska izrāde - lekcija, kurā Džons Džordans dalās savā nepilnus 30 gadus ilgajā aktīvista pieredzē un retoriski jautā, kā saglabāt ticību, drosmi un rīcības spēju. Pusotru stundu garajā izrādē atklājas vesels laikmets, kurā Džordana dzīvesstāsts cieši savijas ar mākslinieciskā aktīvisma neseno vēsturi. 

Mākslinieks kopā ar dēlu Džeku, kurš ir izrādes mūzikas autors un izpildītājs, atskatās uz piedzīvoto, organizējot protesta reivu ar 8000 dejotāju uz Londonas apvedceļa, rīkojot pret kapitālu vērstu karnevālu Londonas finanšu kvartālā ar satelītpasākumiem visā pasaulē. 

Šajos notikumos piedzīvotie prieka un cerības mirkļi mijas ar sāpju un bezcerības pilnām atmiņām par piedzīvoto G8 samitā Dženovā, kura laikā policija smagi savainoja un pazemoja simtiem protestētāju, par policijas aģentu iefiltrēšanos aktīvistu kustībās, par brīdi, kad bailes uzvar pārliecību, stāsta teātra pārstāvji.

Izrādē mijas grēksūdzei raksturīga intīma atklātība, informatīvai lekcijai tuva stilistika, burvju triki, "skype" saruna ar "Šoka doktrīnas" autori Naomi Kleinu. 

Izrādes "Mēs nekad agrāk te neesam bijuši" pirmizrāde notika 2014. gada vasarā Itālijā, pēc tam tā ir izrādīta festivālos Berlīnē, Briselē, Ģentē, Londonā un citur. Biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzē un Ģertrūdes ielas teātrī pirms izrādes.

Pēc izrādēm mākslinieki dosies uz Cēsīm, kur Ruckas muižā vadīs meistardarbnīcu "Māksla, aktīvisms un klimata izmaiņas" 20 māksliniekiem, vides un klimata speciālistiem un aktīvistiem no Latvijas, Čehijas, Somijas un Baltkrievijas.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!