Foto: Publicitātes foto

Ģertrūdes ielas teātris ir uzsācis viesizrāžu ciklu "Tuvāki kaimiņi", kurā iepazīstina skatītājus ar jaunajiem laikmetīgās skatuves māksliniekiem un viņu darbiem no Baltijas un Ziemļvalstīm. Pirmais viesis ir igauņu horeogrāfs Sīms Toniste ar komandu un izrādēm "Iztulkotie" un "Pastkarte" 9. un 10.maijā.

Abas izrādes vieno trīs līdzautori un izpildītāji – Sīms Toniste (1987), Eike Ūlevaina (1980) un Jāks Sapas (1979). Izrādē "Iztulkotie" vieņiem pievienojusies profesionāla tulkotāja Kadri Poluvēra, savukārt "Pastkarte" tapusi, iedvesmojoties no mākslinieces Jaronas Ilo zīmējumiem, un sadarbībā ar horeogrāfi Olgu Privis.

"Iztulkotie"

9. maijā plkst.19

"Iztulkotie" ir asprātīga un humorpilna izrāde par tulkošanas ne-iespējamību dejā un dzīvē.

"Ideja par "iztulkotajiem" radās, kad sākām apzināties, cik bieži, diemžēl, cilvēkiem šķiet, ka tie nesaprot laikmetīgo deju, it kā tai būtu slepena valoda, kas būtu saprotama tikai mazai daļai cilvēku, savukārt pārējiem būtu nepieciešamība pēc tulka, lai šo valodu saprastu.

Mēs sākām pētīt, vai tulkošana dejā ir nepieciešama, iespējama un ko mēs vispār saprotam, kad sakām "tulkot". Ātri vien tas pārtapa par nepārtrauktu procesu, kurā nemanot visi kļuva par tulkiem, tulkotājiem un tulkojamajiem… Un ir pārsteidzoši, cik daudz tiek pazaudēts tulkojumā," stāsta paši izrādes autori.

Izrādes veidotāji aicina skatītājus būt atvērtiem un pieredzēt katram savu izrādi.

Autori un izpildītāji: Eike Ūlevaina, Kadri Polluvēra, Jāks Sapas, Sīms Toniste
Tehniskais risinājums: Ando Naulainens

"Pastkarte"

10.maijā plkst.19

"Pastkarte" ir sirsnīga izrāde par cilvēku attiecībām, kas tapusi, iedvesmojoties no igauņu mākslinieces Jaronas Ilo (1955) darbiem. Izrāde tapusi neparastā veidā – māksliniece piedalījusies mēģinājumos kopā ar dejotājiem, ar saviem zīmētajiem stāstiem veidojot izrādes dramaturģiju.

Šī izrāde tapusi kā dialogs starp kustību un zīmējumu, vispārīgiem un konkrētiem tēliem, kas galu galā rezultējusies sirsnīgā stāstā par cilvēku savstarpējām attiecībām, ar kuru var identificēties ikviens.

Autori un izpildītāji: Eike Ūlevaina, Jāks Sapas, Sīms Toniste
Horeogrāfija: Olga Privis

Biļetes uz viesizrādēm, iegādājamas "Bez rindas" un galerijā "Istaba".

Biļešu cena: 8,50 eiro, 4,50 eiro– skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!