Foto: Publicitātes attēls

Šā gada 25. septembrī Ģertrūdes ielas teātris ar izrādi "Leģionāri. Diskusija ar kaušanos" piedalīsies 9. Starptautiskajā laikmetīgās mākslas festivālā "Gogolfest" Kijevā, Ukrainā.

Izrāde "Leģionāri. Diskusija ar kaušanos" septembrī atzīmēja 5 gadu jubileju un Kijevā tiks spēlēta 65. reizi. "Man personīgi piedāvājums piedalīties šajā festivālā ir ļoti interesants un svarīgs – uzstāties valstī, kas šobrīd ir vieta notikumu sākumam, kas, iespējams, izmainīs vēsturi. Vietā, kurai pievērsta starptautiska uzmanība. Vietā, kura cīnās ar savu pagātni un savu vēsturi tieši šobrīd," uzsver aktieris Karls Alms.

"Gogolfest" ir vienīgais starpdisciplinārais mūsdienu mākslas festivāls Ukrainā, kas par savu misiju uzskata starptautiskās sadarbības veicināšanu starp Ukrainas un ārzemju māksliniekiem, tādā veidā iepazīstinot Ukrainas skatītājus ar spilgtākajiem vietējo un ārvalstu laikmetīgās mākslas darbiem. Festivāla mērķis ir radīt Ukrainas sabiedrības attīstībai un kultūras dzīves izmaiņām nepieciešano kritisko masu, izveidojot atvērtu, multikulturālu, izglītojošo vidi. Par norises vietu festivāla rīkotāji izvēlas vēl neapgūtas, industriālas telpas, kas, piepildītas ar mākslas saturu, ļauj no jauna radoši paskatīties uz pilsētas pagātnes mantojumu.

Kārlis Krūmiņš norāda: "Ekonomisko sankciju laikā vairākas izrādes no Latvijas devās viesizrādēs uz Krieviju ar lozungu, ka māksla ir jānošķir no politikas, taču nav dzirdēts, ka šāda vai citāda iemesla dēļ kāds teātris dotos viesizrādēs uz Ukrainu. Redzot šādu "sauso atlikumu", šāds lozungs šķiet liekulīgs. Domāju, ka viesizrāde Kijevā ir svarīgs žests ne tikai Ukrainai, bet arī mums pašiem."

Festivāls "Gogolfest" dibināts 2007. gadā. Tā izveidotāja Vlada Troicka iecere bija radīt festivālu kā polifoniskas, multikulturālas laikmetīgās mākslas svinības. Vlads Troickis ir laikmetīgā mākslas centra DAKH prezidents un mākslinieciskais vadītājs, grupas "DakhaBrakha" un muzikālās un teātra apvienības "Dakh Daughters" dibinātājs, producents un direktors, kā arī vairāku Ukrainas un ārvalstu mākslas projektu autors un direktors.

Šogad festivāla "Gogolfest" atrašanās vieta ir "Art-Zavod Platforma", kas sākotnēji bijusi tekstila rūpnīca, bet šobrīd kļuvusi par vienu no aktīvākajiem mākslas centriem Ukrainā. Festivāls norisināsies no 15. līdz 25. septembrim. Izrāde "Leģionāri. Diskusija ar kaušanos" tiks spēlēta 25. septembrī kā festivāla noslēdzošā izrāde.

"Leģionāri. Diskusija ar kaušanos" ir līdzsvara meklējumi mūžīgajai dilemmai starp indivīda un sabiedrības brīvību. Izrāde tiecas meklēt atbildi uz jautājumu, vai cena, ko maksājam par vispārējo labumu, nav pārāk augsta? Dzīva diskusija divu jaunu cilvēku starpā atklāj gruzdošo zemslāni – aizvainojumu par pāri darījumu un pieviltu uzticēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!