Foto: Apgāds "Zinātne"
Apgāds "Zinātne" laidis klajā mākslas zinātnieces Dzintras Andrušaites grāmatu par aktrisi Elzu Barūni "Jelgavas stils… Valmieras bohēma".

Šī monogrāfija ir biogrāfisks darbs, kas lasītājiem piedāvā iespēju izsekot izcilās, bet šajā gadsimtā maz zināmās un pieminētās latviešu aktrises Elzas Barūnes dzīvesgaitām un darbībai galvenokārt Jelgavas un Valmieras teātros.

Autore apraksta visu aktrises mākslinieciskās darbības laiku, raksturojot vidi, vēsturisko fonu, teātra tradīciju veidošanās procesu, bet galvenā vērība veltīta Jelgavas teātra mākslinieciskajai darbībai, kam bija liela loma Elzas Barūnes skatuves darba pieredzes veidošanā. Vispusīgi atklāta mākslinieces radošā izaugsme, viņas spilgtais aktrises talants, kā arī personības veidošanās sadarbībā ar daudziem citiem erudītiem un apdāvinātiem skatuves māksliniekiem.

Mākslas zinātniece Dzintra Andrušaite sešpadsmit gadus (1974 – 1990) bijusi Teātra muzeja zinātniskā līdzstrādniece, no 1990. līdz 2006. gadam -- Latvijas Kultūras muzeja "Dauderi" direktore. Publicējusies kopš 60. gadu vidus, pievēršoties tēlotājai mākslai un teātrim laikrakstā "Literatūra un Māksla", žurnālos "Karogs", "Māksla", kā arī "Raiņa gadagrāmatā", almanahos "Teātris un Dzīve" un "Latviešu tēlotāja māksla".

2002. gadā apgādā "Valters un Rapa" izdota viņas monogrāfija "Niklāvs Strunke. Versija par Palmēnu Klāvu". 2006. gadā ar Dzintras Andrušaites tekstu un sakārtojumā muzejs "Dauderi" prezentēja krāšņi ilustrēto izdevumu "Latviešu kultūras mecenāts Gaidis Graudiņš".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!