20. septembrī uz Valmieras teātra Lielās skatuves notiks pirmizrāde Laura Gundara lugai "Vienādas asinis", kuras scenogrāfs un arī režisors ir Mārtiņš Vilkārsis. "Visi radošās komandas dalībnieki ir atbildīgi režisora priekšā, bet režisors atbild publikas priekšā," par būtisko atšķirību starp teātra radošajām profesijām saka režisors.

Luga tapusi pēc viņa ierosmes, un tajā izmantoti motīvi no Rūdolfa Blaumaņa darbiem. Radošajā komandā ir arī kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, horeogrāfe Inga Raudinga, mūzikas konsultants Juris Vaivods, videomākslinieks Artis Dzērve.

Vilkārša līdzšinējā darbība scenogrāfijas jomā daudzkārt ir pierādījusi, cik dziļi viņš izprot režisora kā izrādes idejas un koptēla radītāja darbu, un tagad viņš ir nolēmis spert nākamo soli – pats kļūt ne vien par izrādes telpas, bet arī aktieru psiholoģisko attiecību veidotāju.

"Daudzi režisori izvēlas debijai Valmieru, jo šeit viņiem uzticas un ļauj piepildīt savas ieceres," saka teātra direktore Evita Sniedze "Turklāt Mārtiņš Vilkārsis šeit ir strādājis daudz un veiksmīgi, un viņa scenogrāfija nereti bija režisoriska. Atcerēsimies kaut vai moku ratu Krodera iestudētajā "Karalī Līrā" – tas iemiesoja pašu kara būtību."

Izrāde iecerēta kā sirreāls trilleris – stāsts par priekšstatiem un aizspriedumiem, par māņticību un realitāti, kuri ne tikai Blaumaņa laikā, bet arī mūsdienās piepilda mūsu ikdienu.

"Mēs ar Lauri Gundaru jau sen bijām runājuši par uzvedumu, kurā scenogrāfijai būtu ne tikai pastarpināta nozīme, bet vizuālā puse būtu arī jēgas nesēja. Blaumaņa stāsts "Kā vecais Zemītis pašu nelabo redzēja" ierosināja ideju par zīlēšanu un spokošanos, kas nu reiz ir arī vizuāla lieta," stāsta režisors. "Otrs, kas mani ieinteresēja – Blaumanis līdz šim ir interpretēts ļoti dažādi, taču nekad no "gogoliska" skatpunkta. Bet "Vecajam Zemītim" ir daudz kopīga ar Gogoļa "Vakariem ciematā pie Dikaņkas" gan satura, gan noskaņas ziņā."

Taču no Blaumaņa stāsta Gundars guvis tikai ierosmi – luga "Vienādas asinis" ir oriģināldarbs, kurā daudz svarīgāka par konkrētu darbu motīviem ir Blaumaņa daiļrades izjūta. To dramaturgs pierādījis jau iepriekš, sarakstot "Skroderdienu" savdabīgu turpinājumu "Advents Silmačos", kas iestudēta gan Valmieras, gan Liepājas teātrī.

Izrādē "Vienādas asinis" spēlēs aktieri Jānis Jarāns, Māra Mennika, Elīna Vāne, Anta Aizupe, Mārtiņš Meiers, Mārtiņš Upenieks, Inese Ramute, Rihards Rudāks, Krišjānis Salmiņš, Ilze Lieckalniņa, Ilze Pukinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!