Foto: Publicitātes foto
20. janvārī Valmieras teātrī plkst. 18.30 notiks pirmās režisora Oļģerta Krodera vārdā nosauktās "Krodera balvas" pasniegšana. Šo balvu iniciējis un pasniegs "Krodera fonds", kas dibināts, lai saglabātu ievērojamā režisora piemiņu un veicinātu radošu viņa mākslas un dzīves skatījuma attīstību latviešu teātrī.

Ik gadu "Krodera fonda" valde pasniegs vienu balvu gada izaicinošākajam un izcilākajam mākslinieciskajam devumam profesionālajā teātrī, neierobežojot pretendentu darbības jomu. Balva ik gadu tiks pasniegta pirmdienā – tradicionālajā teātru brīvdienā, kas būs vistuvāk 20. janvārim, Oļģerta vārda dienai.

Nodibinājuma "Krodera fonds" idejas autore bija Evita Sniedze, 2013. gada jūnijā pulcinot kopā Kroderam tuvākos radošos līdzbiedrus – aktierus Juri Bartkeviču, Rihardu Rudāku, Indru Briķi, Ievu Puķi, Elīnu Vāni, Artūru Skrastiņu, Vili Daudziņu un pēdējo viņa 20 izrāžu scenogrāfu Mārtiņu Vilkārsi, kā arī vairākus uzņēmējus. Fonda valdē tika ievēlēti E. Sniedze, V. Daudziņš, A. Skrastiņš, R.Rudāks un M.Vilkārsis.

"Krodera balva" gada izaicinošākajam izcilniekam būs mākslinieka Aivara Vīlipsōna veidota statuete – mets topošajam Krodera piemineklim, kā arī 711.44 eiro (500 latu) balva, iesākumā tam izmantojot Krodera atstāto mantojumu.

Pie būtiskākajiem fonda mērķiem pieder arī līdzekļu vākšana Oļģerta Krodera skulptūrai, ko veidos Aivars Vīlipsons. Šobrīd ir atvērts ziedojumu konts (LV08HABA0551036930101, Swedbanka), kurā ieskaitītie līdzekļi tiks izmantoti Krodera piemiņas vietas izveidei pie Valmieras teātra.

Atšķirībā no "Spēlmaņu nakts", kas fiksē sezonas augstāko kvalitāti, Krodera balvas mērķis ir izcelt esošās situācijas pārvērtēšanu, skatpunkta maiņu, izraušanos no ierastiem, lai arī pareiziem un stabiliem priekšstatiem. Krodera balva nav domāta par labu vai izcilu darbu nostabilizētā, jau zināmā sistēmā – ir nepieciešams izaicinājuma, jauna skatpunkta, "vairāk un citādāk, nekā gaidīts", iespējams, pat mākslinieciska huligānisma moments.

Biļetes uz pirmo Krodera balvas pasniegšanu var iegādāties visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. www.bilesuparadize.lv Ieņēmumi no biļešu pārdošanas tiks novirzīti Krodera fondā, lai vāktu līdzekļus režisora pieminekļa izveidei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!