Foto: Publicitātes foto

Turpinot tradīciju Latvijas iedzīvotājus iepazīstināt ar novitātēm pasaules dejas mākslā, no 2014. gada 7. aprīļa līdz 18. maijam Rīgā un reģionos norisināsies 19. Starptautiskais Baltijas Baleta festivāls "No klasiskas līdz avangardam", informē festivāla organizatori.

Starptautiskā Baltijas Baleta festivāla mērķis ir bagātināt Latvijas kultūras dzīvi, piedāvājot Latvijas iedzīvotājiem un ārvalstu viesiem profesionālus, kvalitatīvus pasaules slavenu dejotāju, horeogrāfu un kompāniju baleta mākslas izrādes un performances. Festivāla pamatprincips ir radīt pieejamību pasaules mēroga klasiskās un laikmetīgās dejas mākslai dažādām Latvijas sabiedrības grupām Rīgā un reģionos, tādējādi sekmējot Latvijas integrāciju kopējā pasaules mākslas telpā.

Festivāls tiek organizēts kopš 1996. gada pēc Latvijas baleta eksprīmas Litas Beires iniciatīvas. Festivāla moto "no klasikas līdz avangardam" aptver visplašākās dejas mākslas izpausmes, ļaujot vienā laikā un dažkārt arī vienā telpā parādīt atšķirīgus, pat paņēmienos un iecerē pretrunīgus dejas mākslas priekšnesumus.

19. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programmā ir ieplānots skatītājiem izjust gan dienvidu kaismīgos, saules pielietos ritmus, gan arī ziemeļu īpatnējā skarbuma pievilcību un dzīves alkas. Skatītājiem būs iespēja piedzīvot kontrastus un nebeidzamās iespējas dejas tehnikā, horeogrāfijā un emocijās, ko sniegs laikmetīgā dejas kompānijas - Briseles laikmetīgās dejas kompānija "Opinion Public", Polijas Dejas teātris no Poznaņas, pašreizējā spāņu flamenko zvaigzne Hesus Karmona no Barselonas. Galā koncertā uzstāsies Baleta Prīmas un Premjeri, kā arī vadošie solisti no Maskavas Lielā teātra, Berlīnes valsts operas un citiem baleta teātriem.

Festivāla atklāšana, kā ierasts, ir paredzēta Rīgas Dzelzceļa stacijā. Galā koncerts klasiskās un laikmetīgās dejas noskaņās Latvijas Nacionālās operas namā pulcēs vienkopus starptautisko baleta konkursu laureātus, pasaules deju kompāniju vadošos solistus, lai atspoguļotu novitātes un augstu profesionalitāti dejā.

Spānijas, Briseles un Polijas deju kompāniju izrādes būs skatāmas gan Rīgā, gan arī reģionos – Preiļos, Valmierā, Ventspilī un Rēzeknē. Dejas izrādes un koncertus papildinās tematiskās vizuālās mākslas izstādes, kino seansi un meistarklases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!