Foto: LETA
Teātra festivāla "Zelta maska Latvijā" atklāšanas pasākumā aktieris un Krievijas Valsts Nāciju teātra radošais direktors Jevgēņijs Mironovs atzinās mīlestībā Rīgai un draudzīgās attieksmē pret Krievijas "melnajā sarakstā" nonākušo Alvi Hermani. Kā atklāj Mironovs, viņš jau sen iesniedzis paziņojumu, lai latviešu režisoram atkal ļautu doties uz Krieviju un iestudēt tur izrādes, taču atbildi varot arī nemaz negaidīt.

Uz Latviju Jevgēņijs Mironovs atvedis izrādi "Ivanovs", kas tapusi pēc Čehova lugas motīviem. Kā atklāj Mironovs, tad Rīga ir vienīgā pilsēta pēc Maskavas, uz kurieni viņš jau daudzus gadus pēc kārtas ved visas savas izrādes vēl kopš laikiem, kad strādāja Teātra savienību starptautiskajā konfederācijā, kas ar viesizrādēm "Hamlets" un "Boriss Godunovs" viesojās Dailes teātrī. "Pat ar Sanktpēterburgu un dzimto Saratovu man nav tādu attiecību. Acīmredzot te kaut kā īpaši uzņem, ka gribas visu laiku atgriezties," paziņoja Jevgēņijs Mironovs.

""Ivanovs" ir principiāli svarīga mūsu teātra luga," viņš atklāja. "Pirms 130 gadiem to pirmo reizi uzveda uz Korša teātra skatuves (pirmais Krievijas privātais teātris), kura telpās nu atrodas Nāciju teātris. Šo izrādi Koršs kā uzņēmējs pasūtīja tolaik jaunam dramaturgam-iesācējam Antonam Čehovam. Tā kā savas dramaturga gaitas Čehovs aizsāka mūsu teātrī."

Rīgas publika Mironovam allaž liekot spēcīgi satraukties, taču ir "patīkama un profesionāli iecietīga". Uz "Ivanova" izrādi solījis ierasties arī Alvis Hermanis - "mūsu kolēģis un draugs, kurš strādājis Nāciju teātrī un uzvedis mūsu "firmas" izrādi "Šukšina stāsti"."

Jevgēņiju Mironovu nesamulsināja arīdzan jautājums, vai viņš, kuram ir "tiešā pieeja Putina ausij", nav mēģinājis atgūt iespēju Alvim Hermanim atkal uzvest Krievijā izrādes, vēl jo vairāk, ka Krievijas prezidentam "Šukšina stāsti" ļoti patikuši. Teātra vadītājs atbildēja, ka viņš jau ir vērsies ar lūgumu pie sistēmas, kas lemj šādus jautājumus. "Teātra vārdā es uzrakstīju vēstuli – tā tiek izskatīta. Kas attiecas uz darbu kopā ar Alvi – es domāju, ka mēs negaidīsim nekādus lēmumus... Ja vajadzēs, mēs izdomāsim formu, kādā varēsim sadarboties un īstenot jebkuru projektu. Par šo tēmu tad arī mēs runāsim."

No 3. līdz 14. oktobrim festivāla "Zelta maska Latvijā" ietvaros Rīgā, Ventspilī un Liepājā būs iespējams skatīt deviņus labākos Krievijas teātru uzvedumus. Biļetes uz izrādēm iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!