Foto: Publicitātes foto

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Eduarda Smiļģa teātra muzejā 5. martā plkst. 17.00 un 19.00 uzstāsies LKA Laikmetīgās dejas mākslas programmas dejotāji un koklētāja Laima Jansone, piedāvājot izrādi "Cheek To Cheek" Olgas Žitluhinas un Ramonas Galkinas horeogrāfijā, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Laikmetīgās dejas izrāde veidota pēc nozīmīga spāņu izcelsmes rakstnieka, dzejnieka un dramaturga Federiko Garsija Lorka lugas "Bernardas Albas māja" ("La casa de Bernarda Alba") motīviem.

Izrādē piedalās piecpadsmit topošie dejas mākslinieki, analizējot un pētot sievietes lomu sabiedrībā gan lugas varoņu laikā, gan mūsdienās.

Lorkas lugas "Bernardas Albas māja" pamatā ir ir traģisks stāsts par piecām māsām, kuras pakļautas savas mātes pārspīlēti augstajām morāles prasībām. Lugas darbības laikā šīs sievietes neveiksmīgi meklē ceļus un veidus, kā tikt ārā no savas mātes mājas. Kā arī lugas sižetu dramatiskāku padara apstāklis, kā māsas iemīl vienu vīrieti, kā rezultātā sākas savstarpēja cīņa ar traģisku noslēgumu.

Dejas izrādei "Cheek To Cheek'" cauri vīsies divas tematiskās līnijas – spēcīgās sievietes tēls sabiedrībā kā galvenā ''mājas pavarda'' sargātāja un – mīlestība – mātes mīlestība, mīlestība pret vīrieti, tās neiedomājami lielais spēks, kurš nestrukturēts var kļūt postošs.

Lugai raksturīgais dramatisms un emocionāla kaisle dejas izrādē "Cheek to cheek" tiek risināta, izpausta un attēlota izmantojot Mangas principu – fragmentārisms un spēcīga vizualitāte. Katrs dejotājs atspoguļo savu lugas tematikas izpētes rezultātu, kas vēlāk kombinēts Žitluhinas un Galkinas horeogrāfijā pēc komiksa principa – īsi , sakoncentrēti fragmenti, izteikti vizuāli, saglabājot ritumu un stāsta ritmiku.

Svarīga izrādes daļa ir vizuālitāte, kur izrādes scenogrāfija ir jaunā un Latvijā plaši zināmā arhitekta Didža Jaunzema veikums.

Izrādē piedalās dejotāji: Ksenija Simanova, Jana Jacuka, Līga Ūbele, Nauris Miķelis Goba, Alise Madara Bokaldere, Laura Giridko, Laura Kušķe, Arina Buboviča, Alīna Mihailova, Sabīne Neilande, Ieva Beatrise Vilkauša, Anuš Cvetkova un Dana Zvonarjova.

Kostīmu māksliniece – Agnese Spridzāne, mūzika – Laima Jansone.

Izrādes ilgums – 40 minūtes.

Biļetes uz izrādi nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!