Krievu drāmas teātris savu 122.sezonu piektdien atklās ar krievu režisora Romāna Kozaka bilingvālu amerikāņu dramaturga Edvarda Olbija lugas uzvedumu "Nebaidos no Vulfa kundzes", kurā dažādi aktieri pamīšus lugu spēlēs latviešu un krievu valodā.
Pirmā izrāde būs krievu valodā ar Dailes teātra aktrises Lilitas Ozoliņas un Krievu drāmas teātra aktiera Jakova Rafalsona, kā arī divu jauno aktieru Jevgeņija Korņeva un Jeļenas Laptevas piedalīšanos.

Savukārt sestdien uz skatuves to pašu lugu spēlēs Dailes teātra aktieri Rēzija Kalniņa, Juris Kalniņš, Intars Rešetins un Ozoliņa.

"Ja es būtu skatītājs, es ietu divus vakarus, lai salīdzinātu," žurnālistiem stāstīja Kozaks. Viņš ietu nevis tāpēc, lai salīdzinātu, vai viens uzvedums ir labāks par otru, bet lai ieraudzītu dažādos veidus, kādos var ieraudzīt lugu un tās notikumus.

Oriģinālais Olbija lugas nosaukums ir "Kam no Vulfa kundzes bail?" un tā ir viņa pazīstamākā luga. Tās notikumi norisinās vienas nakts garumā kādas mājas viesistabā Amerikā. Mājas saimnieki - Marta un Džordžs - aizrautīgi skaidro savas attiecības, iesaistot tajās arī nama viesus - jauno pāri - Haniju un Niku. Uzreiz pēc lugas parādīšanās tā nokļuvusi kritiķu un psihoanalītiķu uzmanības centrā.

Mēģinājumu procesā, kurš šobrīd sācies, vislielākā slodze ir Ozoliņai, kura spēlē gan latviešu, gan krievu uzvedumā, taču aktrise mēģinājumiem nododoties ar lielu atdevi un tie sagādājot gandarījumu. "Es varu pilnībā izbaudīt mēģinājumu procesu, ja mani latviešu kolēģi tikai pusīti. Ar katru šūniņu dzīvoju mēģinājumu procesā... Vispār esmu nenormāli laimīga," stāstīja Ozoliņa, paužot prieku, ka satikusi divus ģeniālus cilvēkus - režisoru Kozaku un horeogrāfi Allu Sigalovu.

Aktieris Kalniņš, pievienojoties kolēģu uzskatiem, darbu mēģinājumos vērtēja kā profesionālu, taču reizē arī dalījās pārdomās par režijas krīzi Latvijā. "Domāju, ka Latviju piemeklējusi dziļa režijas krīze. Būtu jādomā, kā no šīs bedres rāpties laukā," sacīja Kalniņš.

Jaunajiem aktieriem Laptevai un Korņevam izrādē "Nebaidos no Vulfa kundzes" būs vienas no viņu līdz šim nozīmīgākajām lomām.

Kozaks ir viens no veiksmīgākajiem un pazīstamākajiem Krievijas teātru režisoriem, kurš no 1983.gada ar pārtraukumiem strādājis Čehova Maskavas Dailes teātrī. Rīgas Krievu drāmas teātrī Kozaks lugas iestudē jau desmit gadu. Izrādes scenogrāfs ir mākslinieks Igors Popovs, horeogrāfiju veido Sigalova, kura jau iepriekš sadarbojusies ar Krievu drāmas teātri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!