Foto: Publicitātes foto

Režisors Pēteris Krilovs atgriežas Dailes teātrī, iestudējot izrādi "Lielā melu burtnīca", kas pirmizrādi teātra Mazajā zālē piedzīvos 23. martā.

Izrāde top pēc Agotas Kristofas darba, kura oriģinālais nosaukums ir "Piezīmju burtnīca".

No lielās pilsētas dvīņubrāļus atved uz mazo pilsētu pie vecāsmātes, kuru ļaudis sauc par raganu. Savukārt viņa brāļus sauc par "kuces bērniem". Lūkass un Klauss ir viens cilvēks. Viņi domā un rīkojas kopā. Viņi ir blakus ik mirkli un jebkur. Viņi dzīvo citā pasaulē - savā pasaulē. Un, lai izdzīvotu, apgūst gluži necilvēcīgas prasmes.

Ungāru izcelsmes rakstniecei Kristofai romānā "Piezīmju burtnīca" ir izdevies gandrīz vai bībeliski būvētā romāna sižetā skarbi aprakstīt līdz sīkumiem precīzu cilvēku dzīvi, kaisli un alkas totalitāra režīma valstī. Skatītāji, kuri kaut nedaudz pieredzējuši vai tikai dzirdējuši par visas Austrumeiropas pieredzi no Otrā pasaules kara beigām līdz PSRS sabrukumam, kā līdzībā vai pasakā izies cauri cilvēka smagai, nerimtīgai cīņai par brīvību un cilvēcību. Šis ir robežstāsts par cilvēkiem, brāļiem, valstīm, par to, kā dzīvot nevajadzētu un pēc Dieva likumiem nedrīkst, bet šis stāsts ļoti modina ilgas dzīvot.

Lomas Krilova veidotājā iestudējumā atveidos Dainis Grūbe, Artūrs Dīcis, Indra Briķe, Aija Dzērve, Ivars Auziņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Vita Vārpiņa, Artis Robežnieks, Pēteris Liepiņš, Juris Bartkevičs, Gints Grāvelis, Sarmīte Rubule, Dainis Gaidelis, Kaspars Zāle un Klāvs Mellis.

Jauniestudējuma scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Kristīne Abika, gaismu māksliniece - Jūlija Bondarenko, mūzikas konsultants - Juris Vaivods. Romānu no franču valodas tulkojis Jānis Joņevs, dramatizējuma autors ir Krilovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!