Foto: Andreas Sommer

Latvijas radio kora grupa pēc trīs vizuāli pārsteidzošām un polifoniski kolorītām izrādēm Rīgā, Mihaila Čehova Krievu teātrī, dodas uz Kopenhāgenu, kur kora opera "NeoArctic" piedzīvos aizrobežu pirmizrādi.

Dāņu apvienības "Hotel Pro Forma" producētā izrāde, ko veido starptautiska komanda, savā otrajā izrādīšanas ciklā apdzīvos Dānijas Karaliskā teātra veco skatuvi, ēku ar vairāk nekā 250 gadu vēsturi. Izrādē kora māksliniekus vienlaikus nomaskē un izceļ Mohammeda Barrača fantāziju radītie spilgtie un neordinārie kostīmi.

Rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz Zemes ekosistēmām. Kora operas "NeoArctic" vadlīnija ir procesu, struktūru un formas savstarpējā saspēle. Cilvēki ir kļuvuši par "dabas spēku", kas izraisa straujas, iepriekš nemaz neparedzētas izmaiņas uz to apdzīvotās Zemes.

Muzikologs Armands Znotiņš recenzijā interneta žurnālam "Satori.lv" akcentē izrādes rakursus: "Katram no divpadsmit dziedātājiem šeit nācās darboties kā solistam, iedzīvinot sev piešķirto lomu mūzikas polifoniskajā audeklā, saskaņojoties ar pārējiem vokālistiem un atrodot īsto vietu starp elektroniskā skaņu celiņa faktūrām un ritmiem. Un kur nu vēl iesaistīšanās operas skatuviskajā koncepcijā, taču visus šos uzdevumus Radio koris atrisināja pārliecinoši, mākslinieku sniegumam saistot ar tembrālu kolorītu, intonatīvu precizitāti un niansētiem emocionāliem skārumiem."

Foto: Andreas Sommer

Aizrobežu pirmizrādes notiks Dānijas Karaliskā teātrī 15., 16. un 17. septembrī plkst. 20:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!