Foto: O. Jansons

Latvijas Nacionālais teātris ar Marijas Bērziņas monoizrādi "Mollija saka: jā" šā gada 9. jūnijā viesosies Luksemburgā, bet 10. jūnijā – Frankfurtē, portālam "Delfi" pavēstīja teātra pārstāvji.

"Mollija saka: jā" ir Džeimsa Džoisa pasaulslavenā romāna "Uliss" 18. nodaļas iestudējums. Marija Bērziņa par šo lomu 2013./2014. gada sezonā ir nominēta Spēlmaņu nakts balvai kā Gada labākā aktrise. Ar šo izrādi teātris jau viesojies Īrijā un Zviedrijā.

"Nav liela māksla pateikt, ka Džeimsa Džoisa "Uliss" ir lielvalsts. Pat gandrīz kontinents. Daži to lasa gadiem, citi apceļo kājām nepārtraukti, vēl citi, kā mēs (izrādes veidotāji), aizskrien uz vienu no 18 nodaļām un priecīgi par to stāsta citiem. Rakstnieks Dzintars Sodums ir piešķīris visiem latviešiem bezmaksas vīzu uz Ulisu augstākās klases tulkojumā. Stāsts par Molliju ir stāsts par sievieti, kuras galvā haotiski, paradoksāli, spilgti , brīžiem melīgi, bet brīžiem līdz pēdējam dvēseles plikumam skarbi un neķītri lēkā viņas dzīves kumosi," stāsta izrādes režisors Pēteris Krilovs.

Foto: O. Jansons

"Mollija ir kā tāds noslēpumains melnais caurums, tā biedīgi fascinējošā enerģija, kas var iesūkt tevi visu un tikai Dievam vien zināmas labvēlības dēļ tagad, uz izrādes pusotru stundiņu, burtiski piespiež tevi apzināties: "Paga, tad kas paliek pāri no cilvēka, kad viņa vairs nav?" Mollijas vārdu lēkme ir kā atgādinājums – pāri paliek domas, jūtas, vēlēšanās mīlēt un būt kādam vajadzīgai/-am. Kaut vai nīgrajam vazaņķim Leopoldam Blūmam. Mollija–Bērziņa saka: jā, ir jābūt, lai ko tas maksātu. Pēteris Krilovs kaktā var smaidīt – atkal viens labs darbiņš nodarīts," savulaik rakstīja Normunds Naumanis.

Foto: O. Jansons

Izrāde notiks Junglinsteres kultūras centrā "am Duerf" Luksemburgā un Teātrī "Katakombe" Frankfurtē pie Mainas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!