Foto: Publicitātes foto

5.augustā Latvijas Nacionālais teātris atklāja nu jau 95.sezonu. Tradicionāli sezonas atklāšana sākās ar svinīgo sapulci, kurā tiks pasniegtas teātra balvas – Veltas Līnes un Kārļa Sebra gredzeni, Elzas Radziņas kulons, kā arī apbalvota labākā aizvadītās sezonas izrāde un visnodarbinātākie aktieri.

Par pagājušās sezonas labāko aktrisi šoreiz titulēta Dita Lūriņa. Viņa arī ir Elzas Radziņas kulona ieguvēja. Savukārt labākā aktiera tituls un Kārļa Sebra gredzens piešķirts Uldim Anžem.

Par spilgtāko mīlētājas lomu aizvadītajā sezonā Ingai Misānei (Jūlika izrādē "Lilioms") piešķirts Veltas Līnes gredzens. Bet aizvadītās sezonas nodarbinātāko aktieru titulu ieguva Līga Zeļģe un Arturs Krūskops.

94. sezonas Gada izrāde mazajos spēles laukumos ir "Zudušo laiku citējot" (režisore Ināra Slucka), Lielajā zālē - "Sieviete, kura nav uzmanības vērta" (režisore Indra Roga).

Lasiet vēl:

Par aizvadīto sezonu

Foto: Publicitātes foto

2012./2013. gada sezonā Latvijas Nacionālo teātri ir apmeklējuši 189 099 skatītāji. Nospēlētas 482 izrādes, vidēji 53 izrādes mēnesī. Vidējais skatītāju zāļu piepildījums 81%, īpaši ir audzi OKartes Jaunās zāles piepildījums, kas ir 87%. Vidējā biļešu cena 6,76 lati.

Teātrī populārākās izrādes aizvadītajā sezonā ir bijušas - Lielajā zālē "Trīs vīri kūrortā" ( 30 izrādes, 22149 skatītāji), "Žurka (ne)būs" (21 izrāde, 15102 skatītāji), "Latgola.lv" (20 izrādes, 14675 skatītāji).

OKartes Jaunajā zālē populārākā izrāde ir bijusi "Purva bridējs" (19 izrādes, 1176 skatītāji), "Zudušo laiku citējot" (16 izrādes 988 skatītāji), "Vecene" (12 izrādes, 533 skatītāji).

Aktieru zālē populārākās izrādes ir bijušas "Mī..Mālēt" (26 izrādes, 1877 skatītaji), "Laulāts un brīvs" (13 izrādes, 533 skatītāj) un "Indrāni" (12 izrādes, 533 skatītāji).

Aizvadītās sezonas Spēlmaņu naktī Latvijas Nacionālais teātris ir ieguvis piecas balvas par 2011./12. gada sezonu un 27 nominācijas par 2012./13.gada sezonu.

Kas gaidāms jaunajā sezonā?

Foto: Publicitātes foto

Lielā zāle

Andrejs Upīts "...bagātā kundze...", rež. Ināra Slucka, Rīgas stāsts. Pirmizrāde 12.septembrī

Turpinot iepriekšējos darbos aizsākto filmas un teātra robežu nojaukšanu, Ināra Slucka sezonas atklāšanas izrādei izvēlējusies vienu no slavenākajām latviešu kinofilmām - "Pie bagātās kundzes".  Andreja Upīša stāsti par 20. gadu Rīgu zelta burtiem ierakstīti latviešu literatūras klasikā un šodien izskan tikpat aktuāli, kā toreiz, kad sarakstīti. Izrādes centrā - Emmas Kārkls sapnis par īsto dzīvi, kurā nauda nav jāpelna salīkušu muguru, jo jaunām un skaistām sievietēm to parasti sagādā viņu pielūdzēji. Diemžēl visi sapņi nepiepildās...

Galvenajās lomās - Inga Misāne, Zana Jančevska, Normunds Laizāns un Juris Lisners. Vecās Kārklenes lomā - Emmas lomas tēlotāja Rīgas kinostudijas mākslas filmā - Līga Liepiņa

Sarkangalvīte, rež. Elmārs Seņkovs, bērnu izrāde. Pirmizrāde 18.oktobrī

Visā pasaulē stāsts par Sarkangalvīti sākas vienādi - ir sasirgusi vecmāmiņa un mamma uztic savai gudrajai un rātnajai meitiņai apraudzīt vecmāmiņu un aiznest tai ciemakukuli. Un Sarkangalvīte dodas ceļā, kas ved cauri mežam. Par to, kas notiek mežā, un ar ko šis gājiens beidzas, ir daudz nostāstu. Mums būs pašiem savējais, jo režisors un viņa biedri sola īstu bērnu izrādi, ar mūzikas, smieklu un dažādu dzīvnieku klātbūtni.

Sarkangalvīte - Dita Lūriņa, Vilks - Gundars Grasbergs

Ričards Bīns "Divu kungu kalps. Anno 1963", rež. Valters Sīlis. Pirmizrāde 29.novembrī.

Situāciju komēdija par seksu, pilnu vēderu un naudu - tā savu parafrāzi par Goldoni "Divu kungu kalpa" tēmu piesaka pats lugas autors. Šai komēdijai Anglijā pēdējo pāris gadu laikā bijuši vārda tiešā nozīmē grandiozi panākumi. Lugas centrā mūziķis bezdarbnieks Frensiss, kuram piedzimst ģeniāla ideja - kļūt vienlaikus par Rosko miesassargu un Stenlija palīgu, saņemot algu no abiem un visiem spēkiem cenšoties aizkavēt viņu sastapšanos. Lieki piebilst, ka Rosko, aiz kura vārda slēpjas kāda meitene, un Stenlijs mīl viens otru.

Galvenajās lomās - Mārtiņš Egliens, Madara Botmane un Ģirts Liuziniks

Ēriks Emanuels Šmits "Jūtu tektonika", rež. Mihails Gruzdovs, melodrāma. Pirmizrāde 24.janvārī.

Populārākais franču mūsdienu dramaturgs lugas sākumā uzbur tipisku situāciju - lietišķa un darbu ritenī ierauta sieviete nespēj noticēt mīļotā jūtu patiesumam un pieņemt lēmumu par laulībām, tāpēc izgudro mīlas trijstūri, iesaistot spēlē trešo personu. Tālākais izvēršas neiedomājamā notikumu virknē, jo, izrādās, ka mīlestība, ja apšauba tās spēku, var atriebties un aiziet pie citiem...

Galvenajās lomās Indra Roga un Ivars Puga

Džons Boitons Prīstlijs "Laiks un Konveju ģimene", rež. Edmunds Freibergs, ģimenes stāsts. Pirmizrāde 27.februārī.

Izrādes skatītājus gaida cerību un sapņu pilnais laiks Anglijā tūlīt pēc 1. Pasaules kara.  Konveju kuplajā ģimenē notiek Kejas pilngadības svinības, un tieši šai vakarā no frontes pārrodas Robins, ko sagaida viņa meitene. Visiem skaidrs, ka tagad, kad karš ir beidzies, cilvēki dzīvos daudz gudrāk un labāk, bez naida, bez alkatības, mīlestībā, apzinoties to, ka dzīvība ir brīnums, ko vērts sargāt...

Konveja kundzes lomā - Ināra Slucka, lomās - Ieva Aniņa, Dita Lūriņa, Inga Misāne, Madara Saldovere, Agnese Kostigova, Ainārs Ančevskis, Uldis Anže, Ivars Kļavinskis, Egils Melbārdis

Danskovīte "Latgola.lv - 2", rež. Valdis Lūriņš, liriska komēdija. Pirmizrāde 17.aprīlī.

Vecu ļaužu mīlestība un sābru būšana, par ko čuiļi brīnās un ar ko čangaļi lepojas, darījušas savu - pēc vairāk nekā 100 "Latgolas.lv" izrādēm, visa radošā kopa - sākot ar Uldi Dumpi un Daci Bonāti, Voldemāru Šoriņu un Indru Burkovsku, ir apņēmības pilni raut vaļā tikpat vērienīga apjoma otro sēriju. Par to pašu Latgales cilvēku spēku un humora dzirksti un par to, kā šamējiem klājas, kad mīlestība sētā un maizes uz galda gana. Lomās - savējie.

Tāpat pirmizrādi 27.maijā piedzīvos iestudējums "Kabarē". Režisore Indra Roga.

OKartes Jaunā zāle

Regnārs Vaivars "Titāniks", rež. Regnārs Vaivars. Pirmizrāde 12.septembrī.

Mūzikls ir ideāla, šarma un erotikas apdvesta pasaule, kurā nav depresīvas sadzīves, tātad - seksīga pasaka, kuru noskatoties vidējo pieaugušo indivīdu pārņem sajūta, ka arī viņa dzīvē turpmāk viss kļūs brīnišķīgāks. Tātad - patīkams izklaides žanrs bez moralizēšanas un grūtsirdības, kas allaž ir labi un vajadzīgi.

Latvijā mūzikls obligāti nozīmē milzīgu jezgu, sarežģītus tehniskus risinājumus, masu skatus, komplicētus brīnumus, kur nereti ar maksimāliem līdzekļiem tiek panākts minimāls efekts. Mēs domājam, ka, esot asprātīgiem un radošiem, ir iespējams visu to pašu izdarīt "kabatas fomāta" mūziklā, koncentrējoties uz būtisko - mūzika, izpildītāju meistarība un skatītāja fantāzija spēj paveikt tikpat daudz kā orķestris, koris, akrobāti un salūts kopā.

Izrādē skanēs populāra latviešu estrādes mūzika.

Lomās: Ieva Aniņa, Marija Bērziņa, Madara Botmane, Gundars Grasbergs, Arturs Krūzkops, Ģirts Liuziniks

Pīters Kvilters "Žilbinoši!", rež. Valdis Lūriņš, komēdija. Pirmizrāde 15.novembrī.

Patiess stāsts par pasaulē sliktāko dziedātāju Florensi Fosteri Dženkinsu, kuras mūža mīlestība ir mūzika, par spīti tam, ka nav ne muzikālās dzirdes, ne ritma izjūtas, ne koptas balss. Noalgojusi jauno pianistu Kosmu Makmūnu, viņa apgūst neskaitāmas soprāna ārijas no slavenām operām un organizē koncertus, kurus skatītāji apmeklē, lai amizētos par kundzīti, kas iedomājas sevi par mākslinieci. Pēdējais Dženkinsas koncerts notiek 1944. gadā Karnegī zālē trīs tūkstošiem klausītāju. Neticami, bet Florenses Fosteres Dženkinsas ierakstus joprojām var iegādāties Eiropas un pasaules mūzikas veikalos.

Galvenajā lomā Dace Bonāte

Pirmizrādi 30.janvārī piedzīvos Braiena Frīla "Dejas Lūnasas svētkos", rež. Inese Mičule. Kā arī 22.maijā pašmāju jaunā dramaturga Jāņa Baloža "Sāksim ar krīzi", režisors Valters Sīlis.

Aktieru zāle

Jevgēņijs Griškovecs "Satisfakcija", rež. Dāvis Auškāps. Pirmizrāde 12.septembrī.

Jevgeņijs Griškovecs parādījās pie krievu teātra apvāršņa pirms gadiem desmit un atgādināja piemirsto patiesību, ka visdziļāk skatītājam trāpa uzticēšanās un personiska saruna. Viņa lugā "Satisfakcija" uzticība joprojām ir uzmanības centrā, tikai šoreiz runa par vīrieša un sievietes attiecībām. Biznesmenis Saša sarīko psiholoģiskā terora paraugstundu savam jaunajam kolēģim Dmitrijam, jo tas flirtējis ar viņa sievu. Mūsdienu duelim izraudzītie ieroči ir stiprais alkohols, likme - miljons dolāru.

Deivids Lindsejs - Ebeirs "Truša ala", rež. Kārlis Krūmiņš. Pirmizrāde 11.oktobrī

Luga - Pulicera prēmijas un Tonija balvas laureāte - ir stāsts par divām māsām, no kurām viena gaida bērnu, bet otra to tikko zaudējusi satiksmes negadījumā. Vienas māsas prieku un cerības aizēno otras nelaime un izmisīgie centieni izdzēst notikušo no atmiņas un no dzīves - pārceļoties uz jaunu dzīvesvietu, mēģinot atbrīvoties no suņa, kas parāvis bērnu zem mašīnas, dzēšot videoierakstus, kuros redzamas ainiņas no laimīgās ģimenes dzīves.

Vēl Aktieru zālē 15.janvārī būs Henrika Ibsena "Spoku" pirmizrāde, režisors Mihails Kublinskis. Savukārt 15.maijā - Annas Jablonskas "Pagāni", režisors Elmārs Seņkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!