Foto: LETA
Svētdien, 10. decembrī, pulksten 16.30, Latvijas Nacionālās operas un baleta Beletāžas zālē notiks Latvijas Teātra Zelta fonda dalībnieku godināšanas vakars, kura laikā Teātra Zelta fonds uzņems vēl divus skatuves māksliniekus – Latvijas Nacionālās operas solisti Solveigu Raju un Latvijas Leļļu teātra aktrisi Silviju Biteri, portālu "Delfi" informē Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāve Māra Dzene.

No 2007. gada fondā tiek uzņemti skatuves mākslinieki, kuri devuši īpašu ieguldījumu teātra nozarē. Patlaban Latvijas Teātra Zelta fondā ir 15 skatuves mākslinieki - vecmeistari un ar teātra mākslu saistīti cilvēki: Elvīra Baldiņa, Gunārs Zemgals, Helga Dancberga, Ņina Ņeznamova, Uldis Dumpis, Vera Valtere-Gribača, Žermēna Heine-Vāgnere, Gunārs Placēns, Ruta Birgere, Māra Zemdega, Velta Skurstene, Jānis Kubilis, Astrīda Kairiša, Felikss Deicš, Baiba Indriksone.

Šogad Teātra Zelta fonds uzņems vēl divus skatuves māksliniekus – Latvijas Nacionālās operas solisti Solveigu Raju un Latvijas Leļļu teātra aktrisi Silviju Biteri.

"Solveiga Raja ir izcila latviešu dziedātāja, kura ar savu lirisko soprānu, skaisto balss tembru un labām aktrises dotībām apbūra Latvijas Nacionālās operas apmeklētājus. Dziedātājas balss īpatnības un cilvēciskā būtība visspilgtāk atklājās Džuzepes Verdi, Rudžero Leonkavallo, Frančesko Čilea un Džakomo Pučīni operās. Neaizmirstamākās lomas, kuras viņa dziedāja uz Latvijas Nacionālās operas skatuves bija Amēlijas loma Džuzepes Verdi "Masku ballē", Violeta "Traviatā", Leonora "Trubadūrā", Toskas loma Džakomo Pučīni "Toskā", kā arī dejiskā Salome Riharda Štrausa operā "Salome". Solveigas Rajas visspēcīgākā īpašība bija un ir viņas darba spējas, neatlaidība un pašatdeve. Vairāk nekā 20 gadus uz viņas pleciem bija Latvijas Nacionālās operas repertuārs," par mākslinieci izsakās diriģents Aleksandrs Viļumanis.

"Aktrise Silvija Bitere Latvijas Leļļu teātrī aizvadījusi 50 savas dzīves un darba gadus, nospēlējot vairāk nekā 100 lomu. Daudzo darba gadu gaitā viņa sevi parādījusi un vēl joprojām turpina apliecināt kā aktrisi ar plašu ampluā, vienlīdz spēcīgi iedzīvinot gan lirisko tēlu, gan komisko varoņu lelles. Silvija Bitere ir teātra aktieru trupas neatņemama sastāvdaļa ne tikai kā aktrise, bet arī kā lielisks atbalsts, kolēģe un skolotāja, kurai ir talants un gadu gaitā iegūtas, nenovērtējamas zināšanas leļļu mākslā. Lielās zāles jauniestudējumu procesā Silvija Bitere veic arī režisora asistentes pienākumus, jo lieliski sajūt dramaturģisko materiālu un aktieru iespējas. Aktrises balsī runā daudzu animācijas filmu varoņi un lielu daļu mūža viņa bijusi cieši saistīta arī ar televīziju - piedalījusies populārajos bērnu raidījumos "Kling, klang esam klāt", "Reiz runcis Renārs", "Kraukļa krājumi" u.c.," saka Latvijas Leļļu teātra pārstāve Liene Paukšēna.

Pēc svinīgās ceremonijas Zelta fonda dalībniekiem būs iespēja noskatīties baleta izrādi "Riekstkodis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!