Foto: LETA

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) darbiniekiem nav objektīvu kritēriju, pēc kuriem sadalīt finansējumu, preses konferencē par teātra 2014./2015.gada sezonu norādīja Liepājas teātra valdes loceklis Herberts Laukšteins.

Teātra vadītājam nav skaidrs tas, kā VKKF Raiņa jubilejas gada priekšvakarā dzejnieka lugas "Indulis un Ārija" iestudējumu atzinis par mazāk nozīmīgu, nesniedzot tam finansiālu atbalstu.

Liepājas teātrim esot sniegta atbilde, ka projekts bijis pārāk nekvalitatīvi sagatavots, tāpēc finansējums nav piešķirts. Laukšteins nesaprot, kā varēja mainīties projektu kvalitāte, ja arī iepriekšējos projektus, kurus VKKF atbalstīja, sagatavoja viens un tas pats cilvēks, izdarot to pašu darbu.

VKKF direktors Edgars Vērpe aģentūrai LETA skaidroja, ka kritēriji, pēc kuriem tiek vērtēti konkursos iesniegtie projekti, pastāv jau desmit gadus. Liepājas teātrim kritēriji neizraisīja bažas tad, kad finansējums tā projektiem tika piešķirts, norādīja Vērpe, vēršot uzmanību nekonsekvencei, ka tagad, kad teātra projekts nav atbalstīts, teātra vadītājs runā par neobjektīviem kritērijiem. Liepājas teātra direktoram ir iespējams pašam ierosināt izmaiņas kritērijos, lai padarītu tos viņaprāt objektīvākus, uzvēra Vērpe, piebilstot, ka VKKF tiek gatavota konference, kurā tiks apspriesti arī konkursu kritēriji.

Vērpe paskaidroja, ka pats nenodarbojas ar projektu vērtēšanu, bet norādīja, ka nozīme ir ne tikai kritērijiem un ekspertiem, kuri vērtē projektus, bet arī konkrētā projektu konkursa konkurence.

Jau ziņots, ka Valsts kontroles (VK) revidenti sākuši noskaidrot, vai Kultūras ministrijas (KM) un VKKF piešķirtās dotācijas biedrībām un nodibinājumiem dažāda veida pasākumu organizēšanai, uzdevumu veikšanai un biedrību atbalstīšanai ir izlietotas lietderīgi, likumīgi un vai ir sasniegts izvirzītais mērķis.

VK aicināja nozares pārstāvjus dalīties pieredzē par gadījumiem, kad finansējums konkursā nav ticis piešķirts pamatotu iemeslu dēļ, ja biedrības projekts finansējumu konkursa kārtībā nav ieguvis, kā arī atbildēt uz jautājumiem par informācijas pieejamību un apmierinātību ar dotācijas piešķiršanas un izlietojuma uzraudzības procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!