Liepājas dome ceturtdien Liepājas teātra vadītāja amatā apstiprināja bijušo Saeimas deputātu un Ventspils muzeja direktoru Gunti Dambergu, kuru konkursa komisija atzinusi par piemērotāko kandidātu.
Liepājas teātris no bezpeļņas organizācijas pārtaps par pašvaldības SIA.

Līdz ar šo domes lēmumu apstiprināti SIA ''Liepājas teātris'' statūti, kas nosaka uzņēmuma pārvaldē padomes un valdes funkcijas. Liepājas domes deputāti ceturtdien noteica, ka SIA "Liepājas teātris" ir kapitālsabiedrība, kurā visas pamatkapitāla daļas pieder pašvaldībai. SIA pamatkapitāls apstiprināts 48 583 latu apjomā, katras daļas vērtība ir viens lats.

Nolemts arī izveidot Liepājas teātra padomi un valdi. Par padomes priekšsēdētāju iecelts bijušais teātra mākslinieciskais vadītājs uzņēmējs Herberts Laukšteins, padomē darbosies arī Kultūras ministrijas pārstāve Ilze Kļaviņa un Liepājas domes priekšsēdētāja biroja vadītāja Andra Brūna.

Savukārt teātra valdes priekšsēdētājs būs Dambergs, tajā darbosies arī teātra mākslinieciskais vadītājs režisors no Lietuvas Rolands Atkočūns, kā arī konkursa uz teātra direktora amatu otrā pretendente Kuldīgas domes Sociālo lietu departamenta direktore kultūras darbiniece Nellija Kleinberga.

Padomes uzdevums atbilstoši apstiprinātajiem statūtiem ir valdes darbības uzraudzība, kontrolēt uzņēmuma peļņas izlietojumu, kā arī lemt par uzņēmuma attīstības un stratēģiskajiem jautājumiem. Savukārt valdes kompetencē ir uzņēmuma saimnieciskā un mākslinieciskā darbība, kā arī personāla jautājumi. Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks uzskata, ka šāds apstiprinātais uzņēmuma darbības modelis būs demokrātiskāks un mūsdienīgāks.

"Šis domes lēmums ir noslēdzis kopš 2004.gada jūlija ieilgušo Liepājas teātra direktora meklējumu laiku," secinājusi Liepājas domes Kultūras nodaļas vadītāja Iveta Ļesina.

Uzņēmuma statusa maiņa došot vairāk iespēju veiksmīgāk piesaistīt papildu līdzekļus no uzņēmējiem, akcentējot savstarpējās partnerattiecības. Pateicoties tam, būs iespēja veidot izdevīgus sadarbības projektus un veicināt nepieciešamo materiālo resursu piesaisti ēkas sakārtošanai. Ļesina arī cer, ka samazināsies teātra kā sezonālas iestādes raksturs un attīstīsies jaunas neizmantotas komercdarbības formas.

Jau vēstīts, ka līdzšinējā Liepājas teātra direktore Maruta Pāvelsone vasarā sekoja teātra mākslinieciskā vadītāja Jura Bartkeviča piemēram un atstāja amatu.

Liepājas teātris ir vecākais latviešu profesionālais teātris Latvijā. 2007.gadā tas atzīmēs 100 gadu jubileju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!