Foto: Edgars Pohevičs
Novembra beigās Liepājas teātris dosies uz Valmieru, lai Valmieras Drāmas teātrī piedāvātu skatītājiem noskatīties divus iestudējumus, portālu "Delfi" informē teātra literārā padomniece Zanda Borga.

28. novembrī plkst. 18.30, kā arī 29. novembrī plkst. 11.00 un 14.00 teātrī būs gaidīti mazie skatītāji, kuri droši līdzi var ņemt arī mammas, tētus, skolotājus un citus sev mīļus cilvēkus. Šajā laikā tiks rādīta režisora Ģirta Šoļa iestudētā izrāde "Dželsomīno Melu zemē". Itāļu pasaku meistara Džanni Rodāri darbu skatuvei piemērojusi dramaturģe Evita Sniedze, kā arī pats režisors.

Šis ir stāsts par Dželsomīno, kurš ir piedzimis ar brīnumainu balsi, un tas viņam sagādā ne mazums problēmu – tad, kad viņš dzied, plīst logu stikli, grūst ēkas un no galvām tiek aizpūstas parūkas. Dželsomīno dodas lielajā ceļojumā un nokļūst Melu zemē, kur maize tiek saukta par tinti, bet īsta nauda un patiesība nevienu neinteresē. Skaidrs, ka Dželsomīno kopā ar tālajā zemē sastaptiem draugiem mainīs Melu zemes paradumus.

Izrādē piedalās aktieri – Pēteris Lapiņš, Ilze Jura, Anda Albuže, Edgars Ozoliņš, Viktors Ellers, Sandis Pēcis, Gatis Maliks, Armands Kaušelis.

Savukārt 30. novembra vakarā skatītājiem tiks rādīta Lauras Grozas-Ķiberes veidotā izrāde, kas tikusi nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai septiņās kategorijās – Džordža Orvela "1984", kurai skatuves versiju radījuši Roberts Aiks un Dankans Makmillans.

Orvels savā darbā ir aprakstījis kādu lielvaru, kura ilgojas pēc būtiskas pasaules teritoriālās pārdales un vienas, nemainīgas un nepastrīdamas patiesības ieviešanas un absolutizēšanas. Cilvēki dzīvo nepārtrauktās bailēs no tā, ka viņus novēro Lielais Brālis, kurš viņus var sodīt jebkurā mirklī, lai, nežēlīgi spīdzinot, pārliecinātu par vienīgo patiesību.

"Egons Dombrovskis Vinstona lomā ir izcils! Viņš nospēlē rakstura attīstībā – no kaismīga opozicionāra, kas ar savu ticību, enerģiju un personības spēku uzlādē nospiedošo nebrīves gaisu, līdz cilvēkam – vrakam ar apdzisušu skatienu,"par galvenās lomas atveidotāju rakstījusi kritiķe Līvija Dūmiņa.

Izrādē piedalās arī Gatis Maliks, Agnese Jēkabsone vai Anete Berķe, Leons Leščinskis, Anda Albuže, Viktors Ellers, Edgars Ozoliņš, Sandis Pēcis, Terēze Laukšteina un Normunds Kalniņš.

"Iespaids, ko rada Liepājas teātra "1984", ir līdzīgs belzienam pa pakrūti. Apdullina, sagrābj un atlaiž ļoti lēnām. Un vēl ilgi ir pulsējoša sajūta sirds apvidū," pēc izrādes noskatīšanās rakstīja kritiķe Līga Ulberte.

Izrādē skarto tēmu dēļ to nav ieteicams apmeklēt skatītājiem, kas jaunāki par 14 gadiem.

Biļetes uz abiem iestudējumiem iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā, kā arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!