Foto: AFP/Scanpix
Londonas teātrī "Old Viс Theatre" uzvedīs lugu par bijušā Federālā Drošības dienesta (FDD) virsnieka Aleksandra Ļitviņenko slepkavību, kuras pamatā ir žurnālista Lūka Hārdinga 2016. gada grāmata "Ļoti dārga inde" ("A Very Expensive Poison"), ziņo Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Grāmatas dramatizējuma autore, Lielbritānijā godalgotā dramaturģe Lūsija Prebla atklāj medijiem, ka viņas luga būs "dziļi izjusts gabals", kas cenšas noskaidrot patiesību, kā arī pētīt pieaugošo apdraudējumu Krievijas režīma oponentiem.

"Protams, ka šo visu pavada traģiski bondiska sajūsma par spiegiem, politisko korupciju un peripetijām, ar striptīza klubiem apsēsti slepkavas, bet tā centrā ir arī skaists patiesības meklēšanas motīvs, jo labs cilvēks, kurš zina, ka noteikti mirs, cenšas atrisināt pats savu slepkavību," saka Prebla.

Aleksandrs Ļitviņenko ar savu sievu un dēlu dzīvoja Londonā un 2006. gadā tika saindēts ar radioaktīvo poloniju. Tiek uzskatīts, ka slepkavība veikta ar Krievijas augstāko varas aprindu ziņu, jo Ļitviņenko pirms tam bija kritizējis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kā arī sācis izmeklēt žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības apstākļus.

Bijušā dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanās Solsberi pilsētā pagājušomēnes aktualizēja jauna aukstā kara iespējamību, kas lika arīdzan teātra direktoram Metjū Varhusam izvēlēties iekļaut šo lugu repertuārā.

"Lugā pasaules notikumi lokalizēti 2006. gadā, par un ap iepriekšējiem Putina eksperimentiem ar starptautisko ietekmi, jo nu mēs varam redzēt valdības bezdarbības sekas un šo slepkavību," saka Prebla. "Šī luga ir kaut kas, kas ārkārtīgi pietrūkst mūsu politiskajā un emocionālajā ainavā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!