Foto: Publicitātes foto
Kā izrādes galvenais producents "Persiešu valodas stundās" debitē bijušais premjerministrs un biedrības "Žaņa Lipkes memoriāls" vadītājs Māris Gailis, producējot godalgotā krievu dramaturga un kinoscenārista Genādija Ostrovska (Maskava) lugu "Persiešu valodas stundas".

Lugas pamatā ir G. Ostrovska izdomāta epizode no poļu-ebreju rakstnieka Bruno Šulca (1892-1942) dzīves. Izrādes darbība notiek koncentrācijas nometnē, kur uzraugs Ginters starp ieslodzītajiem meklē cilvēku, kas varētu viņam iemācīt persiešu valodu. Tas ir viņa sapnis kopš bērnības. Tā kā nometnē lielākoties ir ebreji un neviens nezina persiešu valodu, viņi visi dodas uz krāsni. Taču ebrejs Bruno Šulcs ļoti grib dzīvot. Un vēl vairāk viņš grib izglābt savu mazo dēlu, kurš atrodas bērnu nometnē kaimiņos, tāpēc uzņemas iemācīt Ginteram persiešu valodu.

Izrādes centrā - rakstnieks, mākslinieks Bruno Šulcs, kuru 1942. gadā Drogobičā nošāva vācietis Ginters. Izrāde vēsta par Bruno un viņa slepkavu. Dzīvē, kuru dramaturgs viņiem izdomājis pēc liktenīgā šāviena, par savādajām attiecībām starp upuri un bendi, kurā saplūst traģēdija un groteska, vīriešu un sieviešu dzimumi, mūzika un klusums, lamas un poēzija.

"Persiešu valodas stundas" tiks spēlētas pamīšus latviešu un krievu valodā. Pirmizrāde Lipkes muzejā latviešu valodā notiks 2017. gada 10. novembrī, krievu valodā – 17. novembrī.

Izrādes komanda: dramaturgs un režisors Genādijs Ostrovskis (Maskava), aktieri Elita Kļaviņa (JRT), Rihards Lepers, Marija Daņiļuka (Maskava), Jolanta Strikaite-Lapiņa, scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu un animācijas māksliniece Velta Emīlija Platupe, komponists Jēkabs Nīmanis, horeogrāfe Agate Bankava, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko (Dailes teātris), producenti Māris Gailis un Henrieta Verhoustinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!