Šogad pirmo reizi notika nacionālais lugu konkurss, kura rīkotāji cer ar šī pasākuma palīdzību aizpildīt "robu" latviešu mūsdienu dramaturģijā.
Kā pastāstīja konkursa žūrijas loceklis, Latvijas Dramaturgu ģildes pārstāvis Dainis Grīnvalds, iepriekšējos gados notikušo bērnu un jaunatnes, pieaugušo lugu un viencēlienu konkursu godalgotie darbi jau uzvesti vai arī tiek gatavoti to uzvedumi, piemēram, Dailes teātrī nākamajai sezonai tiek iestudēta Jāņa Jurkāna luga "Vistas", kas bija starp uzvarētājām pērn.

Kā nozīmīgu Grīnvalds vērtē arī izdevniecības "Zvaigzne ABC" uzsākto grāmatu sēriju "Latviešu mūsdienu dramaturģija", kurā šogad plānots izdot 4-6 grāmatas ar divām lugām katrā.

"Īpaši svarīgi šādi izdevumi ir skolu un amatieru teātriem, kuriem pašlaik nav repertuāra, ko spēlēt. Tādēļ šāds konkurss ir ļoti nepieciešams," sacīja Grīnvalds.

LETA jau ziņoja, ka nacionālā lugu konkursa žūrijas locekļi - literatūras un teātra zinātnieki Līvija Akurātere un Gunārs Bībers, kā arī dramaturgi Grīnvalds un Jānis Jurkāns - bijuši patīkami pārsteigti par konkursā iesniegto bērniem un jaunatnei domāto lugu augsto līmeni.

Vairākas no šīm lugām rakstījuši arī gados jauni autori, kas ļauj nākotnē skatīties ar cerībām.

Konkursam kopumā bija iesniegtas 97 lugas, kuras tika vērtētas trīs nominācijās - pilna apjoma lugas, bērnu un jaunatnes lugas, viencēlieni.

Pilna apjoma lugu nominācijā tika piešķirtas četras pirmās godalgas 350 latu apmērā: E.Ermansonam par traģikomēdiju "Subates Fen-Šui", J.Heldam par drāmu "Miglas bērni", A.Kadam par traģēdiju "Pieneņpūka" un Ē.Vilsonam par komēdiju "Vovačka". Tika piešķirtas divas otrās godalgas 200 latu apmērā A.Jansonam par lugu "Priekšpilsētas jaunatne" un L.Stumbrei par lugu "Ķiploku lauks", kā arī divas veicināšanas prēmijas pa 100 latiem M.Pauzeram par drāmu "Robinsona Kruzo brīnišķīgais sapnis" un H.Paukšam par parodiju "Muitnieka māja" un komēdiju "Sieksta".

Bērniem un jaunatnei domāto lugu nominācijā tika piešķirtas četras pirmās godalgas 300 latu apjomā katra - Linē par leļļu lugu "Teiksma par dzintara gliemežvāku", Melgalvei par lugu jaunatnei "Metāls", H.Paukšam par lugām bērniem "Kā Sarkangalvīte ar vilku spēlējās", "Kika", "Trīs resni laupītāji" un M.Putniņam par leļļu lugu "Kas zaķīti pasargās". Tika piešķirtas piecas otrās godalgas - 200 latu katra - A.Dragūnai par bērnu muzikālas izrādes libretu "Kaiju kalns", “Kikonijam” par "paplašināto mūsdienu aforismu enciklopēdiju" jaunatnei "Kad nav, ko ēst, bet ir, ko teikt", Linē par "sapni ar dzīves piegaršu" jaunatnei "Luga", Meklerei par lugu jaunatnei "Pirmais sniegs", E.Šņorem par "lugu pieaugušajiem par bērniem un bērniem par pieaugušajiem" "Govs nav zirgam sieva". Tika piešķirta arī viena veicināšanas prēmija 100 latu apjomā E.Ermansonam par "operetīti bērniem, kam patīk dziedāt, dejot un improvizēt" "Čikuči".

Viencēlienu nominācijā godalgas 150 latu apjomā tika piešķirtas četriem autoriem, kuri bija iesnieguši vairākus veiksmīgus viencēlienus - Melgalvei par viencēlieniem jauniešiem "Vētra" un "Dāvana", V.Ozolai par viencēlieniem jauniešiem "Hei, grafiti!" un "Piektā gadalaika nebūs", L.Stumbrei par viencēlieniem "Sunītis" un "Upīte", A.Zeibotam par viencēlienu "Liliju ezers", "operu-pops-hause" "sīraprilis Kukurmušs jeb tev mīlīgo ir jāsūslā" un grotesku "Prokrusts". Godalgas 100 latu apjomā tika piešķirtas I.Blokai par viencēlienu pusaudžiem "Ole Lukoije", J.Joņevam par viencēlienu "13 liecības par kādu interesantu parādību", T.Ķencim par drāmu "Revolucionārs", R.Misūnei par viencēlienu "Ceļa malā" un H.Paukšam par viencēlienu "Es pagaidīšu aiz durvīm".

No konkursā godalgas neguvušajām lugām 17 pilna apjoma lugas un 21 viencēlienus žūrija atzina par pietiekami saturīgiem, lai varētu ieteikt izmēģināt tos uz skatuves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!