Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālajā teātrī top Migela de Unamuno "Migla" Indras Rogas režijā. Tā pirmizrāde iecerēta jau 5.novembrī.

"Ja latvieši mistisko parasti meklē tikai gadskārtu svētkos, spāņiem paralēlā realitāte nez kāpēc joprojām eksistē līdzās viņu ikdienā. Pats spāņu rakstnieka un filosofa Unamuno romāns ir latviešu publikā bijis iecienīts jau starpkaru Latvijā, un viens tā vēstījums ir pavisam vienkāršs stāsts par kāda trīsdesmitgadīga rakstnieka Augusto bailēm zaudēt savu patību apprecoties.

Bet, tā kā apkārtnē ir visai daudz laimīgi laulātu cilvēku, Augusto nolemj, ka ģimenes dzīve nepieciešama arī viņam. Diemžēl viņa noskatītā Euhēnija ir citās domās, un rakstnieka neatlaidība viņu nokaitina. Spāņu temperaments liek viņai rīkoties ne tikai asi, bet arī gudri," izrādes tematiku ieskicē tās veidotāji.

"Šis ir unikāls materiāls. Iedziļinoties tas ir kā plūstošas smiltis - tiec galā ar vienu līmeni, bet, izrādās, ka tas jau sasaucas ar citu līmeni, ko autors paralēli piedāvā, un tas savukārt ar nākamo. Bet vienlaikus tas ir arī pavisam vienkāršs mīlas stāsts, kurā galvenais varonis Dons Augusto Peress iemīlas, un kas tad ar šo personību notiek.

"Migla" tā ir arī skaista metafora cilvēka apziņai, cik tālu un cik skaidri mēs redzam savu dzīvi, savu likteni" – stāsta Viktora Goti lomas atveidotājs Gundars Grasbergs.

Lomās iejūtas Gundars Grasbergs, Mārtiņš Brūveris, Dita Lūriņa, Agnese Cīrule, Liene Sebre, Inga Misāne-Grasberga, Maija Doveika, Egils Melbārdis, Mārtiņš Egliens, Kaspars Dumburs, Ivars Kļavinskis, Līga Zeļģe, Ainārs Ančevskis, Jurģis Spulenieks, Uldis Siliņš.

Izrādes scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Anna Heinrihsone, horeogrāfe - Inga Raudinga, gaismu mākslinieks - Igors Kapustins.

Migels de Unamuno (1864–1936) ir spāņu filozofs, esejists, dzejnieks, spāņu eksistenciālisma atzara pamatlicējs. Ieguvis klasisko katoļu pamatizglītību, Madrides Universitātē studējis filozofiju un literatūru, bijis sengrieķu valodas profesors un vēlāk ilgus gadus Salamankas Universitātes (viena no Eiropas senākajām universitātēm) rektors.

Pagājušā gadsimta 20.–30. gados Unamuno bija viens no Spānijas simboliem, akadēmiski tendētās personības popularitāte daļēji izskaidrojama ar viņa polemiskajiem rakstiem presē un politisko darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!