Foto: Yury Bogomaz
Ar mūzikla "O. Henrija Ziemassvētki" viesizrādi Aleksandra Puškina teātra (Maskava) iestudējumā 30. septembrī plkst. 19.00 Ventspils teātra namā "Jūras vārti" sāksies ikgadējais teātra festivāls "Zelta maska Latvijā", kas notiek jau 11. reizi, portālu "Delfi" informē "ART Forte" pārstāvji.

Rīgā šo izrādi varēs noskatīties 2. oktobrī Latvijas Nacionālajā operā un 4. oktobrī Liepājas teātrī.

Festivāla laika Rīgā, Ventspilī un Liepājā publikai būs iespēja noskatīties G. Tovstonogova vārdā nosauktā Lielā dramatiskā teātra (Sanktpēterburga) izrādi "Apskurbušie", teātra "Dramatiskās mākslas skola" Dmitrija Krimova laboratorija (Maskava) iestudējumu "Saviem vārdiem. A. Puškins "Jevgēņijs Oņegins"", Aleksandra Kuzņecova projekta (Maskava) iestudējumu "Spēlmaņi" un A. Raikina vārdā nosauktā teātra "Satirikons" (Maskava) izrādi "Cilvēks no restorāna".

Paralēli viesizrādēm festivāls īsteno labdarības un izglītojošās programmas. Pirmā tradicionāli tiek veidota, sadarbojoties ar "Zelta Maskas Latvijā" partneriem un sponsoriem, otrā – sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA). Topošie aktieri un režisori kopā ar pedagogiem pirmkārt saņem iespēju apmeklēt visas festivāla izrādes un apspriest tās kopā ar radošo grupu un piedalīties Krievijas skatuves mākslinieku veidotās meistarklasēs.

Šogad plānotas divas šādas tikšanās – 8. oktobrī ar režisoru Andreju Mogučiju – G. Tovstonogova Lielā drāmas teātra (Sanktpēterburga) māksliniecisko vadītāju, savukārt 11. oktobrī ar Konstantīnu Raikinu, Krievijas Federācijas Tautas mākslinieku, aktieri, režisoru, profesoru un A. Raikina teātra "Satirikons" (Maskava) māksliniecisko vadītāju. Abas meistarklases būs pieejamas ikvienam. Tās varēs apmeklēt Rīgā, Dzirnavu ielā 46, Zirgu pasta ēkas Karamazovu zālē. Sākums plkst. 10.00.

Tāpat festivāla laikā jau tradicionāli tiks stādīti koki kādā no Rīgas centra vietām. Šogad Vērmanes dārzā koku stādīšanā piedalīsies Konstantīns Raikins un teātra "Satirikons" aktieri, izrādes "Spēlmaņi" radošā komanda, Rīgas mērs Nils Ušakovs, Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs un festivāla "Zelta Maska" ģenerāldirektore Marija Revjakina.

"Zelta Maskas Latvijā" labdarības projekti, kā jau ierasts, saistīti ar palīdzību Bērnu klīniskajai slimnīcai un tās fondam, rīkojot Labdarības vakariņas. Tāpat šogad īpašā papildu izrādē mūziklu "O. Henrija Ziemassvētki" varēs noskatīties Bērnu slimnīcas jaunākais un vidējais medicīnas personāls ar ģimenēm, bērni, kuri ir Bērnu slimnīcas pastāvīgie pacienti, un viņu vecāki, kā arī Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki.

Plašāk par "Zelta maska Latvijā" programmu – festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!