Maskavas Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko Muzikālā teātra viesizrādēs 7.Rīgas Operas festivālā piedalīsies izcili solisti, šodien preses konferencē informēja teātra Ārlietu daļas vadītāja Irina Černomurova.
Latvijas publikai maskavieši rādīs divas izrādes - Sergeja Prokofjeva operu "Laulības klosterī" un Džakomo Pučīni operu "M-me Butterfly".

"M-me Butterfly" iestudējums 2002.gadā ieguva četras Krievijas nacionālās prēmijas "Zelta maska". Izrādi veidojusi režisore Ludmila Naļotova, diriģents Ara Karapetjans un māksliniece Jeļena Stepanova.

Čočosanas lomu atveido Olga Gurjakova, kura Rīgā ieradīsies no Parīzes, un Irina Arkadjeva, Pinkertonu dzied Mihails Urusovs, Šarplesa lomu atveido Jevgeņijs Poļikaņins, Suzuki - Jeļena Maksimova.

Režisorei Naļotovai ir apbrīnojami laba humora izjūta un gaume. Scenogrāfijā, plastikā un kostīmos ir acīmredzama sasaiste ar seno japāņu teātri "No": maskās ģērbti aktieri, lakoniskas dekorācijas, akcentēta teātra vide. Iestudējuma sāls - izsmalcinātās japāņu kultūras un juteklīgās itāliešu operas savienojums.

Prokofjeva opera "Laulības klosterī" tika iestudēts 2000.gadā. Izrādi veidoja režisors Aleksandrs Titeļs un Ludmila Naļotova, diriģents Ara Karapetjans un mākslinieks Vladimirs Arefjevs. Opera tapusi 1940.gadā pēc Šeridāna komēdijas "Duenja" motīviem. Komponists rakstīja, ka, sacerot mūziku, bija jāizvēlas viens no diviem ceļiem - "pasvītrot komisko pusi vai izvēlēties lirisku akcentu". Prokofjevs izvēlējās otru ceļu.

Prokofjeva operu "Laulības klosterī" viesizrādēm izvēlējās LNO direktors Andrejs Žagars, kuru šis iestudējums saistījis ar dzīvesprieku un humora pilno attieksmi pret 30.gadu pārspīlēto entuziasmu, kas bija vērojams Padomju Savienībā un caurstrāvo arī Prokofjeva mūziku.

Maskavas Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko Muzikālā teātris ir Krievijas trešais lielākais operteātris. Latvijā tas viesosies pirmo reizi, realizējot abu teātru apmaiņas projektu, viesizrādes noritēs ar Rīgas un Maskavas pašvaldību atbalstu.

Maskavas Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko Muzikālais teātris tika izveidots 1941.gadā, apvienojot Staņislavska operas trupu, kas dibināta 1919.gadā kā Lielā teātra Operas studija, Ņemiroviča-Dančenko trupu, kas dibināta 1919.gadā kā Maskavas Dailes teātra muzikālā studija, un Viktorīnas Krīgeres baleta trupu, kas dibināta 1929.gadā. Teātra iestudējumu galvenā iezīme ir demokrātiskums, atvērtība jaunajam, mobilitāte, dzīvesprieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!