Foto: Publicitātes foto
Krievijā nerimst kaislības ap Novosibirskas operas "Tanheizers" iestudējumu, kuram pārmesta kristiešu jūtu aizskaršana.

Nedēļas nogalē pie Novosibirskas operas un baleta teātra nama norisinājās protests, kurā piedalījās aptuveni tūkstotis cilvēku, pieprasot izņemt izrādi no repertuāra un atlaist no amata reģionālās amatpersonas, kas atbild par kultūru.

Kā ziņots, Novosibirskas prokuratūra ierosinājusi lietu par administratīvo pārkāpumu pret režisoru Timofeju Kuļabinu saistībā ar Riharda Vāgnera operas "Tanheizers" iestudējumu, kurā atbilstoši baznīcas vērtējumam aizskartas ticīgo jūtas.

"Tanheizers" Novosibirskas operā tiek izrādīts kopš decembra. Režisors pārcēlis operas darbību uz mūsdienām, un viņa iestudējumā bruņinieks Henrihs Tanheizers ir kinorežisors.

Novosibirskas operas un baleta teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents ir latviešu diriģents Ainārs Rubiķis, kurš ir arī šīs operas "Tanheizers" muzikālais vadītājs un diriģents.

Lieta ierosināta pēc tam, kad Novosibirskas un Berdskas metropolīts Tihons februārī bija iesniedzis sūdzību gubernatoram, prokuratūrai un vietējai likumdevēju sapulcei, kurā Kuļabina iestudējumu apsūdzēja "ticīgo jūtu aizvainošanā, pareizticīgo baznīcas pazemošanā un reliģiskā naida kurināšanā".

Metropolīta neapmierinātību izsaucis tas, ka izrādē "neatbilstoši" izmantota kristīgā simbolika, vēsta tīmekļa medijs "Taiga.info".

Izdevums izteicis pieņēmumu, ka runa ir par izrādē redzamo kinorežisora Tanheizera uzņemtās filmas "Venēras grota" plakātu. Tajā Kristus attēlots starp sievietes kājām, vēsta "Taiga.info".

Prokuratūras veiktās pārbaudes gaitā konstatētas "administratīvā pārkāpuma pazīmes".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!