Foto: F64
Turpinoties reformām Jaunajā Rīgas teātrī, štata aktrises pozīciju pametusi arī Inga Alsiņa-Lasmane, kura pievienojas sešiem jau sezonas sākumā ārštatā vai pavisam no teātra aizgājušajiem aktieriem. Lai gan viedokļi par Alvja Hermaņa vienpersonisko izvēli pakļaut aktierus "konkurences apstākļiem" ir atšķirīgi, un vairāki teātra jomas profesionāļi atzīst – tas ir sāpīgs, bet vajadzīgs process, Alsiņas-Lasmanes gadījums no citiem atšķiras, jo viņai nepatīkamais fakts nācis līdz ar atgriešanos no bērna kopšanas atvaļinājuma.

Kā sarunā ar "Delfi" precizē aktrise, augustā, kad sezonas sākumā medijos tika apspriests JRT mākslinieciskā vadītāja Alvja Hermaņa lēmums no štata vietām atbrīvot sešus aktierus, arī viņa bijusi šajā sarakstā. Par šo faktu viņai sezonas sākumā pateicis Hermanis pats, taču kā uzsver aktrise, tālākajās nepatīkamajās sarunās viņš nav piedalījies.

Aktrise sarunā ar "Delfi" apstiprina – tikšanās laikā ar direktori un juristu viņai piedāvāta ģērbējas vieta. Savukārt atgriezties lomās, kurās viņa spēlējusi pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā, nē.

"Tas, protams, ir bēdīgi un skumji. Tomēr es nevaru pretoties JRT un Alvja Hermaņa mākslinieciskajai izvēlei. Mani arī vairs neinteresē šāda sadarbība," saka Alsiņa-Lasmane.

Jautāta, vai saņēmusi pēc likuma pienākošos kompensāciju un vērsusies pie jurista, aktrise atbild apstiprinoši.

"Jā, esmu saņēmusi standarta kompensāciju, kā visi atlaistie. Vienošanos parādīju juristam, taču nav arī tā, ka vēlētos par visām varītēm tikt atpakaļ. Ja tā būtu cita profesija, būtu citādi, droši vien cīnītos. Taču aktiera profesijā ir ļoti cieši jāsadarbojas, jāsastrādājas…. Šobrīd mums ir abpusēja vienošanās, ko esmu jau parakstījusi."

"Ir vērts pieminēt jau iepriekš Alvja Hermaņa piesaukto vārdu "Kapitālisms!" To, kā dzirdēju raidījumā "Kultūras Rondo", tagad min arī aktiermākslas studenti. Droši vien taisnība, bet kapitālismā zūd vairākas kvalitātes…," sarunas noslēgumā saka aktrise.

Savukārt Hermanis uz "Delfi" lūgumu precizēt, kāds bijis piedāvājums aktrisei turpināt darbu JRT, raksta: "Es nekad neesmu piedāvājis Ingai Alsiņai-Lasmanei nekādus "aizskatuves darbus", kā ziņo dzeltenais portāls "jauns.lv". Tie ir meli. Un nav labi, ka šos melus pārpublicē un tiražē."

"Darbinieki laika gaitā mainās visos uzņēmumos, arī kultūras nozares kapitālsabiedrībās. Arī JRT nevar no tā izvairīties – atsevišķiem aktieriem esošo lomu saraksts ir kļuvis ļoti īss un arī turpmākajās sezonās nav neviena piedāvājuma no režisoru puses.

Ar visiem aktieriem, kuri pametuši JRT trupu, tika panāktas savstarpējas vienošanās par darba attiecību izbeigšanu, izmaksājot kompensācijas. Arī Alsiņa-Lasmane un JRT, iepriekš konsultējoties ar darbinieku pārstāvošo juristu un ņemot vērā visus Darba likumā noteiktos ierobežojumus, vienojās pārtraukt darba attiecības, pusēm vienojoties un izmaksājot darbiniekam kompensāciju," teikts JRT komentārā.

Situāciju portālam "Delfi" komentē Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) vadītāja, Latvijas Nacionālā teātra aktrise Daiga Gaismiņa: "LTDS ir visu teātru darbiniekus pārstāvoša organizācija, taču neiejaucas teātru iekšējās lietās. Tā ir katra kolektīva iekšējā lieta – ir vai nav arodbiedrība, ir vai nav koplīgums."

Viņa uzsver, ka problēmas sakne ir daudz dziļāka. Tā saistāma ar izglītību, kādu jaunie aktieri iegūst Latvijā. "Kultūras akadēmijā un arī citās ar mākslu saistītajās augstskolās netiek mācīts, kā veidot darba attiecības, kādiem ir jābūt līgumiem, kādi ir aktieru kā darba ņēmēju pienākumi un tiesības. Jaunie aktieri tiek audzināti kā mākslinieki, atrauti no reālās dzīves. Ir tādi, kuri gadiem nav lasījuši savus līgumus. Kamēr netiks mainīta izglītības sistēma, tikmēr būs šādas traģēdijas. Es ieteiktu iet tādu ceļu, kā jebkurā citā darba vietā. Cilvēciski es varu kreņķēties par saviem kolēģiem, varu dusmoties uz Hermani, bet tās būs tikai personiskas emocijas. LTDS ir gatava konsultēt un palīdzēt, ja kādam ir tāda nepieciešamība, taču nevaram iejaukties teātra iekšējās lietās."

"Atbalstu viedokli, ka štata teātra princips ir mūsu sistēmas lielais pluss. Brīvā tirgus apstākļos aktierim ir iespēja izdzīvot, bet ne attīstīties. Taču ceru, ka šie septiņi JRT aktieri, kuri ir ar augstām profesionālajām kvalitātēm, noteikti atradīs sev radošo piepildījumu," rezumē LTDS vadītāja.

Jau ziņots, ka īsi pirms 2016./2017. gada sezonas noslēguma JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis teātra oficiālajā "Facebook" kontā un mājaslapā publicēja savu vīziju par JRT nākotni, kas bija saistīta ne tikai ar pārvākšanos uz pagaidu telpām Tabakas fabrikā, bet arī ar izmaiņām aktieru trupā.

"JRT ir sākušās lielās pārmaiņas. Paralēli mājas rekonstrukcijai notiks arī aktieru trupas rekonstrukcija," rakstīja Hermanis. Vēlāk kļuva zināms, ka Hermanis izlēmis sešiem JRT štata aktieriem – Edgaram Samītim, Ivetai Polei, Gatim Gāgam, Lienei Šmukstei, Andim Strodam un Varim Piņķim – piedāvāt darbu turpināt ārštatā un konkrēto trupas daļu "atvērt konkurencei Latvijas aktieru tirgus mērogā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!