22.aprīlī JRT Lielajā zālē paredzēta Gilberta Kīta Čestertona darba “Cilvēks, kurš bija Ceturtdiena” pirmizrāde.
Angļu rakstnieka 20.gs. klasiķa Gilberta Kīta Čestertona (1874 – 1936) vārds latviešu lasītājiem nav plaši pazīstams.

Kā jau visi izcili mākslas darbi, Čestertona romāns nav klasificējams. Tas ir tik daudzslāņains kā simfonija, brīnumains, smalks, poētisks. Tas iedarbojas kā gaisma vai smarža, kā dzeja vai mūzika, pārnesot mūs kaut kādā citā telpā, kur viss ir pārsteidzošs, bet tai pat laikā šķiet kaut kad jau redzēts. Bērnībā? Sapņos? Tas ir romāns – līdzība, romāns – sapnis. To var saukt arī par sirreālu detektīvu.

Vienā no pēdējiem šī romāna angļu izdevumiem priekšvārda autors K.Emiss teicis: ”Cilvēks, kurš bija Ceturtdiena nepavisam nav nedz politisks murgs, nedz metaforisks trilleris, nedz kosmisks joks spiegu romāna formā, tomēr tam piemīt kaut kas no visiem trim... tā ir un paliek vissaviļņojošākā un visaizraujošākā grāmata, kādu jelkad esmu lasījis”.

Romāna darbība risinās XX gadsimta sākuma Londonā, kur pastāv kāda ļoti bīstama sazvērnieku – anarhistu organizācija, kas tuvākajā laikā draud iznīcināt visu cilvēci. Šīs kustības priekšgalā – Eiropas Centrālajā Anarhistu Padomē – ir septiņi locekļi, kuri konspirācijas labad tiek dēvēti nedēļas dienu vārdos: Pirmdiena, Otrdiena utt. Viņu priekšsēdētājs, visbīstamākais un varenākais no visiem, ir Svētdiena. Savukārt viens no Skotlendjarda gaišākajiem prātiem ir izveidojis īpašu slepenpolicistu – filozofu nodaļu, kura gatavojas doties „krusta gājienā” pret anarhiju.

Dīvainu nejaušību rezultātā galvenais varonis - jauns dzejnieks Gabriēls Saims - nonāk pazemē, kur slepena Londonas anarhistu sapulce gatavojas izvirzīt savu delegātu uz vakanto vietu Centrālajā Padomē... Negaidīti sižeta pavērsieni ierauj Saimu arvien noslēpumaināku notikumu virpulī...

Te netrūkst angļu melnā humora, absurda un arī paradoksu. Slavējama ir autora spēja vienlaicīgi izklaidēt, uzjautrināt, aizraut pārsteigt un apskaidrot.

F.Kafka par Čestertonu ir teicis : “Viņš ir tik jautrs, ka reizēm liekas, it kā viņš patiešām būtu atradis paradīzi zemes virsū.”

Režisore: Maija Apine
Kostīmu māksliniece: Kristīne Pasternaka
Lomās: Kaspars Zvīgulis, Kaspars Znotiņš, Ģirts Krūmiņš, Vigo Roga, Vilis Daudziņš, Andis Strods, Artuss Kaimiņš, Gundars Āboliņš Sandra Zvīgule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!