““Ideāla vīra” sižets ir par jaunības grēkiem un par to, kā vara izmaina cilvēka morālo apziņu”, saka uzveduma režisore Baņuta Rubess. “Mani interesē varas apziņa un tas, kā cilvēks ar varu tiek galā.

Darbu ir tulkojusi Andra Neiburga, esam izdarījuši svītrojumus, lai Vailda idejām un personāžam būtu mūsdienīgs tonis. Iestudējuma laiks būs tagadne, kaut gan stāstu atstājām Anglijā. Viss aristokrātiskais ir svītrots – galvenais varonis sers Čilterns kļūst vienkārši Čilterns. Negribu iestudēt salonkomēdiju, bet mūsdienīgu satīrisku drāmu. Par spīti visiem komiskiem elementiem, man tomēr liekas, ka Vailds raksta drāmas.”

Lugas notikumi risinās trīs dienu laikā. “Ideāls vīrs” skar politiķu un redzamāko sabiedrības darboņu aprindas, viņu uzspodrinātos “imidžus” un neglītos pagātnes grēkus, kuri draud nākt gaismā visnepiemērotākajā laikā un vietā. Galvenais varonis Roberts Čilterns pirms astoņpadsmit gadiem par lielu naudu pārdevis valsts noslēpumu un nopircis sev veiksmi. Tagad viņš ir viens no populārākajiem politiķiem ar ideāla vīra slavu. Taču publiskais tēls un veiksmīgi uzsākusies karjera var beigties ar skandālu, ja Čilterns neiesaistīsies vēl kādā afērā, uz ko viņu šantažē Lora Čivlija. Čilterns ir dilemmas priekšā. Skatītājiem droši var teikt, ka O.Vailda vārds ir kvalitātes zīme pati par sevi, jo viņa salonkomēdijas garantē inteliģentu, baudāmu, jautru un smalku humoru, intriģējošas peripetijas un cilvēku savstarpējo attiecību samezglojumus.

Izrādes scenogrāfs ir šī gada Lielās Teātra balvas ieguvējs (par izrādi “Mazais princis”) Gints Gabrāns, kostīmu māksliniece Liene Bartkeviča. Lomās: Leons Leščinskis (Roberts Čilterns), Inese Kučinska (Ģertrūde, viņa sieva), Anna Šteina (Meibla Čilterna, viņa māsa), Ivonda Vilsone (Lora Čivlija) Edgars Pujāts / Nacionālā teātra aktieris Ivars Stonins (Gorings), Juris Bartkevičs (Kaveršems, Goringa tēvs), kā arī Anita Kvāla, Inese Jurjāne, Inese Caune, Marģers Eglinskis, Ģirts Lukevics, Ēriks Vilsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!